2015-2016年北京丰台初三上学期期末英语试题及答案

2016年北京丰台初三上学期期末英语试题及答案

丰台区2015~2016学年度第一学期期末练习

初三英语2016.1

听力理解(共30分)

一、听对话,从下面各题所给的A、B、C三幅图片中选择和对话内容相符的图片。每段对话你将听两遍。(共5分,每小题1分)

2015-2016年北京丰台初三上学期期末英语试题及答案

二、听对话或独白,根据对话或独白的内容,从下面各题所给的A、B、C三个选项中选择最佳选项。每段对话或独白你将听两遍。(共15分,每小题1.5分)请听一段对话,完成第6至第7小题。

6. Where does the woman want to go?

A. To thebookstore.

B. To therestaurant.

C. To the bank

7. How far is it from thespeakers?

A. 5minutes’ walk.

B. 10minutes’ walk.

C. 15minutes’ walk.

请听一段对话,完成第8至第9小题。

8. Who istraveling in America?

A.Lily and her friends.

B.Lily and her parents.

C. Lily and her father.

9. How is the weather there?

A. Sunny.

B. Snowy.

C. Cloudy.

请听一段对话,完成第10至第11小题。

10. What does Bob want to be when he grows up?

A. A basketball player.

B. A writer.

C. A singer.

11. What should a teacher be like according to Bob?

A. Quiet and smart.

B. Funnyand active.

C.Patient and careful.

请听一段对话,完成第12至第13小题。

12. Why is travel so difficultin winter?

A. Because theweatheris so bad.

B. Because the train is full of people.

C. Because the Spring Festivalis coming.

13. What arethe speakers mainly talking about?

A. Their holidays.

B. The big exam.

C. The school party.

请听一段独白,完成第14至第15小题。

14. What can we do in the Science Museum?

A. Touch and do something interesting.

B. Watch videos on how to dig coal.

C. Have a race with real animals.

15. Why does the speakergive the speech?

A. To advertise a good Science Museum.

B. To introduce an interestingmuseum.

C. To share some visiting experiences.

三、听对话,记录关键信息。本段对话你将听两遍。(共10分,每小题2分)

请根据所听到的对话内容和提示词语,将所缺的关键信息填写在答题卡的相应位置上。

2015-2016年北京丰台初三上学期期末英语试题及答案

四、单项填空(共10分,每小题1分)

从下面各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择可以填入空白处的最佳选项。

21. —Is this your coat?

—No. _____ coat is black.

A. My

B. His

C. Her

D. Your

22. Beijing will hold the Winter Olympic Games ______ August, 2022.

A. at

B. on

C. in

D. of

23. The weather is bad outside, _______we have to study at home.

A. so

B. or

C. but

D. because

24. —______ is your favourite writer?

—Mark Twain.

A. What

B. Who

C. When

D. Where

25. Tom is growing fast. He is even _______ than his father.

A. tall

B. taller

C. tallest

D. the tallest

26. —Must I finish the homework tonight?

—No, you ______. You can finish it tomorrow.

A. needn’t

B. mustn’t

C. shouldn’t

D. can’t

27. My sister ______when I got home yesterday evening.

A. sleep

B. slept

C. was sleeping

D. is sleeping

28. Mr. Green ______ here since last year.

A. lives

B. will live

C. was living

D. has lived

29. The iphone ______ by Apple Computer Inc. before 2007.

A. invent

B. invented

C. is invented

D. was invented

30. —Do you know______ the meeting?

—Tomorrow morning.

A. when they had

B. when they willhave

C. when did they have

D. when will they have

五、完形填空(共15分,每小题1.5分)

阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。

Puppy Love

Nate looked out his bedroom window. He had a perfect view of his neigh bor’s

backyard and his neighbor’s new puppy, Peanut. Mr.

Jensen had recently moved to the neighborhood. Helet

Nate play with his little ___31___ he brought home from

the pet store just now.

Nate was ___32___. He wanted a puppy, but his

sister had dog allergies(过敏). After a while, though, Mr. Jensen told him to stop playing with Peanut because they made too much noise.

The weather was getting colder. Nate could see Peanut was__33__ in the backyard a lot. It seemed like Mr. Jensen never played with Peanut. Nate also ___34___ that Peanut’s food and water dishes were always empty. Peanut looked skinny. He didn’t run around like he used to.

“Mom.” said Nate, “I am worried about Peanut. He doesn’t have any protection from the sun or cold. I never see Mr. Jensen play with him. What should we do?”

“Let’skeep an eye on Peanut, Nate.” said Mom. “Being responsible means we

__35___about other people as well as animals. We need to show them respect and we have a responsibility to make sure their owners are kind to anima ls.”

“Okay, Mom.” said Nate.

Peanut’s living conditions did not improve. One day Nate saw Mr.Jensen ___36___

Peanut for barking too much. Nate told his Mom. His mother helped him call the Department of Animal Control.

The Officer Clark came totalk to Nate and his Mom and they explained how Mr. Jensen treated Peanut.

“I think Peanut deserves(应得)a better home.” said Officer Clark.

Because of Peanut’s living conditions, Animal Control ___37___ Peanut away from Mr. Jensen. Officer Clark placed Peanut in an animal shelter wherevolunteers helped. Here Peanut received food, water, exercise and, of course, love.

Best of all, Nate was inspired to become a volunteer there. His work there taught him about being responsible and respectful to the animals and the ___38___ who worked there.

After a month, a kind family came___39___for a pet. Nate introduced the family to Peanut. Peanut’s tail didn’t stop wagging as each family member hugged him. When the family asked if they could keep Peanut, Nate smiled.

Before Nate sai d goodbye to Peanut, he gave him a hug and said, “Thank you, Peanut, for teaching me that I have a ___40___to care about others.”

31. A. dog B. cat C. horse D. rabbit

32. A. surprised B. moved C. sad D. excited

33. A. noisyB. aloneC. safe D. happy

34. A. noticed B. recognizedC. understoodD. realized

35. A. think B. worry C. careD. talk

36. A. hit B. push C. knock D. point

37. A. putB. tookC.gaveD. threw

38. A. leadersB. visitors C. volunteers D. doctors

39. A. waitingB. paying C. sending D. looking

40. A. braveryB. confidence C.wisdomD.responsibility

阅读理解(共50分)

六、阅读下列短文,根据短文内容,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。(共30分,每小题2分)

2015-2016年北京丰台初三上学期期末英语试题及答案

2015-2016年北京丰台初三上学期期末英语试题及答案

41. Riverside High School is home to _____very special young people.

A. 2

B. 3

C. 4

D. 5

42. Mario is helping out at _______.

A. a charity hospital

B. a high school

C. an animal hospital

D. a reading center

43. What does Natalie likedoing?

A. Studying.

B. Playing.

C. Singing.

D. Reading.

44. For Alan, the reward comes in ___________.

A. bringing happiness to others

B. doing the things heloves

C. learning a lot about animals

D. receiving some money

B

Santa ClausDoes Not Forget

Bertie was a very good boy,but he always forgot. No

matter what he was asked to do, in the end his answer

always was “I forgot.” If he was sent to the store to get

something, he would return with nothing but his usual

answer.

His parents decided that something must be done to

make the little boy remember.

Christmas was near, and Bertie was busy making out a long list of things that he wanted Santa Claus to bring him.“Santa Claus may forget some of those things.” said his mother.

“He cannot,” replied Bertie,“because I will write all the things on this paper. Then Santa Claus can see it and put the things in my stocking(长袜).”

Christmas morning came, and Bertie was up early to see what was in his stocking. His mother kept away from him as far as she could, for she knew what Santa Claus had done.

Finally she heard him coming to her room. He held a list in his hand,which is much longer than the one he had made out. He put it in his mother’s hand, while tears of disappointment fell from his eyes. It was a list of all the things that Bertie had forgotten to do over the last six months. At the end of all was written, in big letters, “I FORGOT.”.

Bertie cried for an hour. Then they went to grandpa’s house. There for the first time he saw a Christmas tree. It was very strange to Bertie, but on the Christmas tree he found everything he had written on his list.

Did he change his bad habit? Not all at once,but when his mother saw that he was very careless,she would say, “Remember, Santa Claus does not forget!”

45. When Bertie was asked to do something,his answer always was“_____.”in the end.

A. I remembered

B. I returned

C. I did

D. I forgot

46. Bertie made a long list of the things ________.

A. he puton the Christmas tree

B. he had forgotten to do before

C. he wanted Santa to bring him

D. his parents wanted him to remember

47. How did Bertie feel after he read the list Santa Clausleft to him?

A. He was disappointed.

B. He was excited.

C. He was pleased.

D. He was angry.

48. Why wo uld his mother say, “Remember, Santa Claus does not forget!”?

A. To make Bertie remember Santa Claus’gifts.

B. To remind Bertie to change his bad habit.

C. To help Santa Claus not to forget the list.

D. To tell Bertie Santa Claus never forgets.

2015-2016年北京丰台初三上学期期末英语试题及答案

2015-2016年北京丰台初三上学期期末英语试题及答案

You wil l join a group of up to 12 teenagers and one ortwo leaders. You’ll see mountains, the sea, pretty country villages, and lakes. You’ll cycle about 20 km on most days, but don’t worry–y ou don’t need to cycle up any mountains and you can go quite slowly if yo u need to. On the days when you don’t cycle,you can have a go at some different sports, like swimming and caving, and you’ll move to a different hotel most nights.

At the end of your holiday you’ll find you are fitter, moreenergetic and have more friends! It is really the perfect holiday.

Places are limited,so book your place now!

Phone 005 6867 4758 or visit our website: www. http://www.360docs.net/doc/info-033cb0776e175f0e7cd184254b35eefdc9d31546.html.

2015-2016年北京丰台初三上学期期末英语试题及答案

We have been the leaders in short exchange holidaysbetween Chinese and American schoolchildren since 1995.

The Culture Exchange Holidayoffersprogrammes in more cities than ever before

–New York, Washington DC, Houston, Dallas, San Francisco, Chicago and New Orleans. In addition to English classes, you go to a real American school with children of your own age, and youlive with an American family for four weeks. In return, an Americanschoolgirl or boy lives with your family and goes to your school.

Weekends are spent with the American family, but on Sundays cultural visits are also offered to places of interest and on these visits you will meet other exchange students. Our group leaders are fully qualified and experienced tour guides. You can even enter our competition and win a free Cultural Exchange Holiday!

Check out our five-week programme. Spend four weeks with an American family and then join us for a week touring Florida by train. Visit the Everglades, seethe dolphinsand have fun at Disneyland!

Want to know more? Fancy winning a free trip? Contact us at:.

49. Ifwe have a bike and want to have a perfectholiday, we can __________.

A. join a Paradise Cycling Adventure Holiday

B. learn English at real American schools

C. go and play with our friends nearby

D. join a Cultural Exchange Holiday

50. Ifwejoin the Paradise CyclingAdventure Holiday,wewill__________.

A. win the competition for a free holiday

B. visit many famous American cities

C. see mountains,the sea and lakes

D. cycle up to all mountains quickly

51. Duringa culture exchange holiday, we can ___________.

A.go to American schools with the children over 16

B. accept American students to live in our homes

C. livewith an American familyfor five weeks

D. visit places of interestthe whole weekend

52. The passage is mainly about _________.

A. the introduction of teenagers’holiday

B. the experience of teenagers’h oliday

C. the purpose of teenagers’holiday

D. the changes of teenagers’holiday

D

Technology to Help Developing Countries

When we think about giving help to developing countries, we

often think about giving money so that these countries can build

schools and hospitals, buy food and medicine, or find clean water

supplies. These seem to be the most important basic needs of the

people we are trying to help. However, it’sfar from enough. Ladies

and gentlemen, we’ve got to come up with some better ideas to help them.

I was very surprised, then, when I read about a plan to make cheap laptop computersfor children in developing countries. A man called Nicholas Negroponte invented a cheaplaptop computer, which can run without electricity. He decided to invent this computer after he visited a school in Cambodia.

The laptop which Mr.Negroponte has designed is a little different from the normal laptop computers you can buy in the shops. One difference is that it will be covered in rubber(橡胶)so that it is very strong and won’t be damaged easily. As an electricity supplycan be a problem in developing countries,the computer also has a special handle so that children can wind the computer up to give it extra power when needed.

These special laptop computers will cost less than 100 US dollars and Mr. Negroponte wants to build as many as 15 million machines in the first year of production. The idea is that these computers will help the children’s education as they will be able to access the Internet. These computers might not help the people in developing countries immediately, but by improving children’s education they should help people to find their own solutions to their problems in the long term.

Another idea to help children in developing countries is to recycle old mobile phones

so that they can be used again. In the UK, and probably in many

other countries too, millions of mobile phones are thrown away

every year. The waste created by throwing away these old phones

is very bad for the environment,so it seems to be an excellent

idea to recycle them. In this way we will be able to achieve

two important goals at the same time. We will reduce the waste we produce and help others. In other words, we will be able to “kill two birds with one stone”, and that is always a good t hing.

53. The expression“be damaged” in Paragraph 3 probably means“_________”.

A. be fixed

B. be hurt

C. be used

D. be broken

54. From the passage we can learn thatthe cheap laptop__________.

A. can help the developing countries with theelectricity supply

B. can be moved and carried with the help of a special handle

C. can help the children’s educationby surfing the Internet

D. will be covered with rubber so that it can save money

55. The writer may agreethat in developing countries these ideas can_________.

A. help the children reduce waste and earn money

B. be good for the environment and the education

C. help the children solve the problems at once

D. provide the basic needsforthe people there

七、阅读短文,根据短文内容,从短文后的五个选项中选出能填入空白处的最佳选项。每个选项只能用一次。(共10分,每小题2分)

Once upon a time there were three roommates who

lived on the sixtieth floor of a tall building.

One evening they returned home from hard work, they

were very tired. 56 . So they tried to think of how to get to

their apartment, finally one of them said,“57 , but to climb

the stairs all the way up, I suggest that after twenty floors,

one of us tellsa funny story, so we laugh and forget about being tired. And again on the fortiethfloor, the second one would do the same.When we get to the sixtieth floor, the last one should tell a sad story.So we can fall asleep right away. ”

They all agreed, and after reachingthetwenty-firstfloor, one told them a very funny story. 58 .And then the second boytold even a better joke, again they laughed even harder, and continued up till they got to their apartment door. The first two said to the third one, “59 . So we can go straight to bed.”

“I will tell you one of the saddest things that could have ever happened to us.” he said.“And what would that be?” They both asked.“60 .” he replied.

2015-2016年北京丰台初三上学期期末英语试题及答案

八、阅读短文,根据短文内容回答问题。(共10分,每小题2分)

You might hear about all the different clubs at your

school and wonder – where did they all come from? How do

you start a school club? This simple step-by-step guide will

show you how to start a club right from the beginning to the

end.

Work out the plan.Choose a time and a place for your club. Decide on a room tohold the club in with your friend, and speak with the person in charge of the room. Agree with them on a time, but make it during school hours, and not during lessons or work time. Plan out how the club will run. At many schools, students start planning the club before the summer vacation.

Find responsible people. You can’t start a club with only one member. Every club needs some people who are responsible, intelligent and hardworking. A club including

people like this will certainly succeed. Also starting to talk with the responsible friends will help in the planning of the club so that you will not have to do it by yourself.

Talk to the teachers. Speak to the teachers of both your classes and your members’ classes. If all of them agree on your plan, you may speak to the headmaster. If the headmaster agrees, move on to the next step.

Persuade(说服)others to join. The first thing is to create a poster. On the poster, you can introduce your club with some pictures to attract others. Prepare a speech. Make people understand the motive of your club and different needs of the club. This will provide a clear view to get people to join.

Stay organized. Now that a club has started, it is not over yet. All of the hard parts may have passed, but there is still the maintenance(维护)of the club. You need to make sure that everything works well and members can learn and enjoy themselves in the club.

Enjoy your club!

61. Will this step-by-step guide show you how to start a club?

62. When do students start planning the club at many schools?

63. What kind of people does every club need?

64. What isthe first thing to persuadeothers to join in the club?

65. What does the writer want to tell us in the passage?

书面表达(共15分)

九、文段表达(15分)

根据中文和英文提示,用英文写一封意思连贯、符合逻辑、不少于50词的邮件。邮件的开头和结尾已给出,不计入总词数。所给提示词语仅供选用。请不要写出你的校名和姓名。

66.假如你叫李华,你的英国笔友Peter通过邮件想了解你心目中的榜样,请你根据以下提示,给他写一封邮件,告诉他你心目中的榜样是谁?你敬佩他/她的理由,以及你的感悟。

提示词语:help, work hard, popular, kind, never give up

2015-2016年北京丰台初三上学期期末英语试题及答案

2015-2016年北京丰台初三上学期期末英语试题及答案

丰台区2015—2016学年第一学期期末练习

英语参考答案

一、听对话,选图。(共5分,每小题1分) 1. B 2.A 3.B 4.C

5. C

二、听对话或独白,选择答案。(共15分,每小题1.5分)

6. C

7.B

8. B

9.A 10. A

11. C 12.C 13.A 14. A 15. B

三、听对话,记录关键信息。(共10分,每小题2分)

16. Jack 17. table 18. Monday 19. Lunch 20. 653

知识运用(共25分)

四、单项填空。(共10分,每小题1分)

21. A 22. C 23. A 24. B 25. B

26. A 27. C 28. D 29. D 30. B

五、完形填空。(共15分,每小题1.5分)

31. A 32. D 33. B 34. A 35. C

36.A 37. B 38. C 39. D 40. D

阅读理解(共50分)

六、阅读短文,选择最佳选项。(共30分,每小题2分)

(A)41. B 42. C 43. D 44. A

(B)45. D 46. C 47. A 48. B

(C)49. A 50. C 51. B 52. A

(D)53. D 54. C 55. B

七、阅读短文,还原句子。(共10分,每小题2分)

56.B 57.E 58.A 59.D 60.C

八、阅读短文,回答问题。(共10分,每小题2分)

61. Yes, it will.62. Before the summer vacation.63. Responsible, intelligent and

hardworking. 64. Create a poster. 65. How to start a club.

书面表达(共15分)

九、文段表达(15分)66..Possible version:

Dear Peter,

How is it going? I’m glad to hear from you. My role model is my classmate Jiajia. She is good at English and she studies very hard. She is also very kind and helpful. Once, our group had some difficulties in preparing the English play. Jiajia was not our group member but she helped us to practice. She gave us many useful suggestions. At last, our group won. We thanked her but she said we won because of the teamwork. I learn we should not only try our best to do things well but also help others when they need. I want to follow her example.

Would you like to tell me about your role model?

Yours,

Li Hua

文段表达评分标准:

第一档:(15~13分)

完全符合题目要求,观点正确,要点齐全。句式多样,词汇丰富。语言准确,语意连贯,表达清楚,具有逻辑性。

第二档:(12~9分)

基本符合题目要求,观点正确,要点齐全。语法结构和词汇基本满足文章需要。语言基本通顺,语意基本连贯,表达基本清楚。虽然有少量语言错误,但不影响整体理解。

第三档:(8~5分)

部分内容符合题目要求,要点不齐全。语法结构和词汇错误较多,语言不通顺,表达不够清楚,影响整体理解。

第四档:(4~0分)

和题目有关内容不多,只是简单拼凑提示词语,所写内容难以理解。

听力原稿

丰台区2015-2016学年度第一学期初三英语统一练习听力录音 2016年1月

请同学们打开英语试卷第一页,并在“机读答题卡”上做好答题准备。

一、听对话,从下面各题所给的A、B、C三幅图片中选择和对话内容相符的图片。每段对

Number 1:

M: May I take your order, madam?

W: Yes. a hamburger, please.

Number 2:

W: What’s your favorite invention, Mike?

M: Hmm… I like a mobile phone.

Number 3:

M: How do you usually go to school, Lucy?

W: I usually take a bus.

Number 4:

W: What are you going to do this weekend, Tom?

M: I’m going to swim in the swimming pool.

Number 5:

M: What’s your hobby, Betty?

W: I like playing the piano. I want to join the Music Club.

二、听对话或独白,根据对话或独白的内容,从下面各题所给的A、B、C三个选项中选择

最佳选项。每段对话或独白你将听两遍。

Pause 00’05”打点

W: Excuse me, is there a bank near here?

M: Yes. Walk along this street and turn right at the first corner. The bank is on the right, next to a bookstore.

W: Is it far from here?

M: No, it’s not far at all. It’s about ten minutes’ walk.

W: Thanks a lot.

Pause 00’05”打点

M: Hi, Lily. I want to visit you tomorrow.

W: Sorry, I’m not at home. I’m on a trip with my parents in America.

M: Oh, you’re spending time with your parents in America. That’s nice. What’s the weather like there now?

W: It’s quite good these days, sunny and bright.

M: So lucky to have good weather now. Please give my best wishes to your parents.

W: OK, and thank you, Tom.

Pause 00’05”打点

W: What do you want to be when you grow up, Bob?

M: I want to be a basketball player like Michael Jordan. You know I like playing basketball very much and he is my role model. I think I will be well-known like him

in the future.

W: Not all players are lucky. Many are small potatoes in life.

M: Maybe. What about you, Ann?

W: I want to be a teacher when I grow up, like my mother. Because teachers can give students lessons, I think they are great.

M: Sure. But many teachers work long for hours. Well, to be a teacher, you need to be patient and careful.

12至第13小题。

Pause 00’10”打点

M: Hi, Lingling! How was your holiday?

W: Not bad! I went to visit my grandparents in Jiangsu Province. The train was full of people, and I had to stand for over three hours!

M: Bad luck. Why is travel so difficult in winter?

W: Well, it’s the busiest season in China because of the Spring Festival. How about you, Peter?

M: We flew direct to Hong Kong–and the plane left a little too late! But the pilot succeeded in landing on time. Then we took a ship to Lantau Island and went to

Disneyland. It was great fun!

W: That sounds great! But now, we’d better get back to work. We’re going to have a big exam at the end of the term.

M: There’s nothing you need to worry about as long as you work hard.

W: And after the exam, there’s the school party. We’re all looking forward to it!

M: Exactly! We’ll have a great time!

Pause 00’10”打点

Ladies and gentlemen, welcome to the Science Museum. I’m Mark. The Science Museum is the most friendly museum in London. In most museums, there’s no shouting and no running, and you aren’t allowed to touch anything. But the Science Museum is different…it’s noisy! People talk about what they can see and do here. If you want to answer all your questions about science, this is the right place for you.

On the second and third floors, you can learn about communications and environment as well as math, physics and chemistry. For example, you can find out how people dig coal from the ground and use it to create energy.

The Launch Pad on the third floor is the most popular room and it is my favorite too, because there are lots of physics experiments. For example, if you want to fill a bag with sand, you have to control a kind of truck on wheels and move it into the correct place.

Then you can go upstairs to the Human and Nature room. You can compare your speed with animals there. You hear a noise and push a button. If you aren’t fast enough, the lion catches you! I’m faster than all my friends, but the lion still catches me.

The Science Museum is interesting for people of all ages. You can do a lot of things there.

Hope you will enjoy your visit to the museum. Thank you.

听对话,根据所听到的对话内容和提示词语,将所缺的关键信息填写在答题卡的相应位置

Pause 00’10”打点

W: Good morning. Welcome to the Sunset Hotel. What can I do for you?

M: Good morning. My name is Jack Black. I have a reservation for a single room with a table.

W: OK. A single room with a table. Let me check your reservation. Can you spell your name, please?

M: Jack Black. J-A-C-K, Jack, B-L-A-C-K, Black.

W: Very good, sir. A single room with a table, for Monday, June 11th. How long will you be staying?

M: For four nights, from Monday to Friday morning. I’ll be leaving on Friday morning. W: From Monday to Friday morning, OK. Would you like breakfast or lunch?

M: Lunch, please.

W: Lunch, OK. Would you please leave your telephone number?

M: Yes. It’s 6-3-7-2-8-3-4-0.

W: 63728340. Thank you very much. Do you need a parking pass?

M: I don’t have a car. I took a taxi from the airport.

W: All right. Here are your room keys. Room 653. Just take the elevator on the right up to the 6th floor.

M: Room 653. Ok, thank you.

W: You’re welcome. Enjoy your stay.

Pause 00’02”

Repeat

Pause 00’10”

听力练习到此结束,请同学们继续做其它部分试题。

相关文档