中考英语阅读理解-说明文练习(带答案)
【中考英语总复习 考点专项练习】39 阅读理解之说明文(原卷及答案)

专项39 阅读理解之说明文"英语说明文",顾名思义,就是一种以"说明、解释"为主要表达方式的英语文体。
它是对客观事物的性状、特点、功能和用途等作科学解说的。
它既不像故事那样重在情节的叙述和描写,也不像议论文那样,重在阐明主张和论点论据;更不像科幻作品那样富于想象和虚构夸张。
说明文是通过解说事物、阐明事理,使人们增长知识和技能。
说明文是高考英语阅读理解题中的重点内容之一。
说明文具有与自己特点相适应的说明方法,因此说明文结构复杂,专业术语多,易于拉开考生分数档次,便于高校分层次选拔人才。
然而对于考生来说说明文抽象度高,解题难度大。
高考对说明文的考查多为科普知识,动植物特性、自然现象和新产品、新工艺介绍以及人文地理、风土人情等方面的说明文,文中解释性、定义性、说明性的句子居多。
因此考生要掌握说明文的命题特点,叙述方式,以冷静的心态阅读原文,重点突破长句结构特点和逻辑关系,以便对其做出准确的语意理解。
说明文阅读理解的特征一般说来,英语说明文与其他文体一样,文章所涉及的内容不外乎以下几个方面,即who → what → when → where → how → why。
1. who:问的是这篇文章的主体是谁?(即所要说明和描述的人或事物)2. what:问的是主体做了什么事情?(即主体表现出的特性、功能和用途)3. when和where:是在何时何地发生的?(即何时何地所表现出的特性、功能和用途)4. how:通过什么方式表现出来的?5. why:这种特性功能用途的原因是什么?做说明文阅读理解题的时候,一定要记住上面的wh-word。
边阅读,边搜记,牢记要点,把握全文。
A(2022·西藏·中考真题)The Fuxing train has started running in southwest China’s Tibet along the Lhasa—Nyingchi Railway(拉萨—林芝铁路).The 435-kilometer railway links Lhasa and Nyingchi. It is China’s first electrified(电气化的) railroad on the “Roof of the World”. It shortens the journey between Lhasa and Nyingchi fromover five hours to about 3.5 hours.The new railway covers an area of 226,000 square kilometers. It goes through 47 tunnels (隧道) and crosses 121 bridges. The train has a top speed of 160 kilometers per hour. It is the fastest train on the high land, but it’s a bit slower than some other Fuxing trains in our country because of the special environment. The railway not only makes local people’s life easier, but also brings more tourists to the area.“The railway trip is so relaxing and fast. The new train has brought our family members closer than ever before,” said a teacher who lives in Nyingchi. She used to drive more than five hours from Nyingchi to Lhasa to visit her parents during the summer vacation.Besides carrying passengers, the railway also provides good chances for farmers to sell local products to more places. It’s sure to put new energy into Tibet’s economic(经济的) development. 1.How many hours does the journey take between Lhasa and Nyingchi by Fuxing train? A.About 5 hours.B.About 4 hours.C.About 3.5 hours.D.About 1.5 hours. 2.What’s the top speed of Fuxing train from Lhasa to Nyingchi?A.160 kilometers per hour.B.121 kilometers per hour.C.47 kilometers per hour.D.160 meters per hour.3.What does the underlined word “shortens” mean in Chinese?A.克扣B.下降C.缩短D.缺少4.What’s special about the Lhasa—Nyingchi Railway?A.It covers a large area.B.It can carry passengers.C.The train goes through lots of tunnels and bridges.D.It’s China’s first electrified railway on the “Roof of the World”.5.What can we learn from the passage?A.The railway trip is not relaxing or fast.B.The railway does not bring more tourists to the area.C.The train goes through 121 tunnels and 47 bridges.D.It’s a bit slower than some other Fuxing trains in our country.B(2022·江苏南京·中考真题)Sue and Jim were neighbours for five years but they were never interested in each other. Then one day, Sue saw Jim’s music collection. She noticed a rare punk rock CD that she also owned. At that moment, she realized that they both had the same interest in music and they started talking. Sue said, “I thought we had nothing in common (相同) until I saw his CD by the New York Dolls.” They are now married and living with each other.Some psychologists (心理学家) think that your taste in music is related to (有联系的) your personality. As part of a test at the University of Texas, Austin, USA, volunteers created a CD of their favourite songs. The volunteers then listened to each other’s CDs and made guesses about the CD creator’s personality—outgoing, adventurous, happy, and so on. These strangers correctly guessed much more about each others’ personalities through their CDs than through their clothesor taste in films. For example, Sue and Jim love punk music, which means they have outgoing personalities.The psychologists who did the test found Snoop Dogg (hip-hop) fans are likely to be energetic and talkative. People who like U2 (rock/pop music) are generally independent and adventurous.The psychologists also found that Louis Armstrong (jazz) fans tend to (倾向于) be serious and intelligent. While fans of classical music are also likely to enjoy jazz music and tend to be shy. The psychologists were surprised to find that rap and heavy metal fans were also shier and quieter than many other music lovers.C(2022·重庆璧山·一模)Pollution inside homes and other buildings kills more than 4 million people each year. Many people die as a result of breathing smoke or from cooking over wood powered or coal powered stoves.One way to reduce the number of deaths is through cooking equipment (设备) powered by the sun. Crosby Menzies, a solar power expert in a South African company, described his latest solar cooker called the “Sol 4”. “It is four square meters of mirrors, six to eight meters in length. It is quite a large cooker.”The “Sol 4” works by reflecting (反射) light from the sun off large mirrors. The mirrors direct (把……对准) the light at a cooking pan. Then the light heats the pan with solar energy. Within two minutes, the pan is hot enough to cook sausages and onions. In just four minutes, water can be boiled. That is as fast as cooking with natural gas or electricity.The cooker is also much “friendlier” than other models because people do not have to stand in the sun to use it. And people can prepare meals without having to collect firewood or spend money on coal. Such individuals would be less likely to have breathing illnesses from harmful smoke.At present, the cooker only works when the sun is shining. But engineers are working on a way to make it work without sunlight.Each cooker costs about $2,000, which is a large amount of money for most Africans. To solve that problem, Crosby Menzies has created a nongovernmental (非官方) organization called Solar Cookers for Africa. It plans to raise money through donations (捐款) to provide poor people with solar cooking equipment.16.The writer starts the passage by ________.A.comparing facts B.sharing experiences C.listing numbers D.giving reasons 7.The underlined word “individuals” most probably means “________”.A.cookers B.people C.mirrors D.experts 18.Which of the following about the “Sol 4” is TRUE ?A.It is six to eight square meters of mirrors.B.It can work in any weather condition now.C.It can also heat the pan by lighting firewood.D.It is more environment-friendly than other cookers.19.From the passage, we can infer that ________.A.the “Sol 4” will be designed in a smaller sizeB.more Africans can use the solar cookers in the futureC.the “Sol 4” is the first product of the South African companyD.the African government will provide poor people with solar cookerD(2022·重庆开州·二模)◆Facial-recognition(人脸识别) cameras are everywhere, even in your smartphone. Many people use this technology to unlock their phones, open doors, or make quick payments. But during the pandemic(疫情), can it still work when people put on masks?◆The answer is no. Scientists are trying to solve this problem. For example, Engineering & Technology(E&T) magazine reports that Hanwang, a tech company in Beijing, has made a new system(系统). It can recognize 95 percent of people when they wear masks.◆What’s the secret? It’s all about your eyes.◆Marios Savides from Carnegie Mellon University, US, studies facial recognition. As we get older, he says, our faces change shape. But the area around our eyes doesn’t. It stays the same—even if we put on weight. As long as there are enough data(数据) from the area of our eyes, the cameras can recognize us.◆Tech 5 is another facial-recognition company. The Swiss company’s product scans(扫描) the shape of your face. It also scans your iris(虹膜), which is the colored part of your eyes. Tech 5 hopes to leave out(忽略) all of the face below the nose.◆This kind of software is more important than just unlocking your phone. “It can search for criminals(罪犯) and terrorists(恐怖分子) even when they wear masks,” said Huang-Lei from Hanwang. Hanwang’s technology is used by Chinese police in places like subway stations and airports. Similar technology is used by the United States Air Force.◆Huang pointed out one big weakness: it fails when people wear both a mask and sunglasses. “In this situation, all of the key facial information is lost,” Lei said to E&T.20.The writer leads to the topic(话题) by ________.A.giving an example B.telling stories C.listing numbers D.raising a problem 21.The new system can recognize 95 percent people by scanning ________.A.the face B.the eyes C.the nose D.the mouth22.We can infer that the new system ________.A.can recognize all people with masks in the futureB.can help the police to look for criminalsC.has brought plenty of money to Tech 5D.can recognize a person even when he loses some weight 23.The best structure of this passage is ________.A.B.C.D.专项39 阅读理解之说明文"英语说明文",顾名思义,就是一种以"说明、解释"为主要表达方式的英语文体。
初中英语中考专题训练阅读理解说明文篇

初中英语2023年中考专题训练阅读理解-说明文篇(一)Besides the famous Great Wall and Tian'anmen Square, what other places do you want to visit in Beijing? How about going to some interesting museums? You can learn a lot while having fun!China Bee MuseumBees are quite small insects, but China Bee Museum is quite big. There are about 600bee specimens(标本)in the museum. There is also a great bee-keeping exhibition. Do you want to learn more about where honey comes from and how it is made? Then you can go there to watch! Please remember to taste many different types of honey if you go there.China Watermelon MuseumIf you love watermelon, you will feel at home at China Watermelon Museum. Most of the exhibits are about how people grow and develop different kinds of watermelons.Visitors can also see many paintings and other art pieces about this summer fruit in the museum. Great statues(雕塑)at the entrance are a must-see attraction.Beijing Diabolo MuseumPlaying diabolo(空竹)is one of the most popular outdoor activities in Beijing. A diabolo looks like a dumbbell(哑铃).You can throw it up and catch it with a string tied between two bamboo sticks. Beijing Diabolo Museum has about 450 diabolos. It also teaches many diabolo skills. You can learn how to play diabolo yourself!1.What can't you do in China Bee Museum?A. Watch many honey specimens.B. Taste different kinds of honey.C. Learn where honey is from.D. Learn how honey is made.2. The underlined words “a must-see attraction" in Paragraph 3 probably mean________ .A. a funny toyB. a beautiful pictureC. an interesting placeD. an exciting exhibition3.We can see some art pieces at________.A. Tian'anmen SquareB. Beijing Diabolo MuseumC. China Bee MuseumD. China Watermelon Museum4.How many diabolos are there in Beijing Diabolo Museum?A. About 600.B. About 500.C. About 450.D. About 350.5. Which of the following best shows the structure of the passage?【篇章导读】除了着名的长城和天安门外,北京还有很多有趣的博物馆.本文作者介绍了其中三个,分别是中国蜜蜂博物馆、中国西瓜博物馆和北京空竹博物馆.【难句解读】(第二段第四句)Do you want to learn more about where honey comes from and how it is made?你想了解更多有关蜂蜜是从哪里来的以及是如何被制作出来的知识吗?本句为包含宾语从句的复合句.主句为Do you want to learn more about,后面的内容是宾语从句.【答案解析】1.A 细节理解题.由第二段中的“There are about 600 bee specimens in the museum.”可知,中国蜜蜂博物馆里存放的是蜜蜂标本,而不是蜂蜜标本.2.C 词义猜测题.结合本句中的Great statues at the entrance和选项可推知,此处是指入口处的大雕塑是必看的景点,故可推知本题选C项.3.D 细节理解题.由第三段中的“Visitors can also see many paintings and other art pieces about this summer fruit in the museum.”可知,我们能在中国西瓜博物馆看到很多画和其他的艺术作品,故选D项.4.C 细节理解题.由最后一段中的“Beijing Diabolo Museum has about 450 diabolos.”可知,北京空竹博物馆有大约450个空竹.5.B 篇章结构题.通读全文可知,本文第一段总体进行概括并引出话题,后面三段分别介绍三个博物馆,故选B(二)When people go to watch the Olympic Games, there are some rules for them to follow.Archery(射箭)&Shooting●Sit at the back or on either side of the field.●Keep quiet during the match. Turn off your phone or make sure it is in the vibrating state.●Do not use the flash(闪光灯).●When athletes are aiming at the target(目标),keep your voice down.Basketball, Baseball & Football●You can't bring drinks in glass bottles or cans.●Keep your voice down at important moments.●Do not use the flash.●If you get nervous easily, you can bring some snacks. Eat something to calm yourself down.Cycling & Marathon●You should stay away from the track and keep an eye on your children.●Athletes may look tired and thirsty, but you can't hand them water or anything else.●If athletes fall, you can't help them.1. Which sport is NOT mentioned in the passage?D.A. B. C.2.The underlined word “vibrating" means________ in Chinese.A.吵闹的B.振动的C.运行的D.户外的3.In which match can't you use the flash according to the passage?B. C. D.A.4.Which of the following is NOT true according to the passage?A. When marathon athletes fall, you can't go to help them.B. You can't shout loudly when watching a shooting match.C. You can shout loudly at important moments during a football match.D. Drinks in glass bottles or cans are not allowed in a baseball match.5. The passage mainly talks about_________.A. the Olympic GamesB. some important matchesC. an exciting basketball matchD. some rules for audiences during the Olympic Games【篇章导读】本文主要介绍了观众在奥运会现场观看比赛时应该遵守的一些规则.【答案解析】1.C 细节理解题.本文提到了射箭、射击、打篮球、打棒球、踢足球、骑自行车和跑马拉松,但没有提到打网球.2.B 词义猜测题.由画线单词所在句的上一句“Keep quiet during the match.”可知,在观看比赛时要保持安静,所以你要关闭手机或者确保手机处在振动模式.由此可猜测,vibrating 意为“振动的”.3.A 细节理解题.由Basketball, Baseball&Football 中的“Do not use the flash.”可知,在观看棒球比赛时,不能使用闪光灯.4.C细节理解题.由Basketball, Baseball&Football 中的“Keep your voice down at important moments.”可知,在足球比赛的重要时刻,不能大声喊叫.5.D 主旨大意题.结合全文内容可知,本文主要介绍了观众在奥运会现场观看比赛时应该遵守的一些规则.(三)The housing market in the Netherlands is hot! The prices of the houses in the Netherlands are rising, but how long will that last? Will prices then fall? Well, scientists say that prices may go up in the coming years, so many people can't afford a new house.It's reported that the Netherlands needs thousands of new houses for its growing people, but it may not have to build them all. Some of these houses may end up being printed.The local government is working with a university and some building companies to make houses that are fully 3D-printed. As volunteers, an old couple became the first people in Europe to move into such a house.With two bedrooms and a big living area, the house is built layer(层) by layer, using a giant 3D printer and something special. After the house is printed out, workers will use a truck to take the house to the building site and then add a roof and windows to it.It takes around 120 hours to make this house while it usually takes around one to two years to build a house in the traditional way. The couple would live in this house for six months, with a monthly rent of 800 euros(欧元).1.From the first paragraph, we can know that_________.A. there are too many new houses in the NetherlandsB. everyone in the Netherlands can afford a new houseC. the houses in the Netherlands become more expensiveD. many people in the Netherlands don't want to buy a house2. The underlined word “them” in the second paragraph refers to“_________”.A. scientistsB. pricesC. companiesD. houses3.Who became the first people to move into a fully 3D-printed house in Europe?A. Two students.B. Two scientists.C. An old couple.D. A young couple.4.People need to spend about making_________ a fully 3D-printed house.A. 5 daysB. 10 daysC. one yearD. two years5.The passage may come from_________.A. a sports reportB. a piece of newsC. a storybookD. a talk show【篇章导读】荷兰需要成千上万的新房子来满足其不断增长的人口需求,但持续上涨的房价却让很多人无能为力.欧洲有一对老夫妇作为志愿者住进了一幢全3D打印的房子.这种房子不仅建造时间短,而且价格便宜. 【难句解读】(第三段第一句)The local government is working with a university and some building companies to make houses that are fully 3D-printed.当地政府正与一所大学和一些建筑公司合作制造全3D打印的房子.本句为含有定语从句的复合句.主句为The local government is working with a university and some building companies to make houses; that are fully 3D-printed 为that引导的定语从句,且that在从句中作主语.在主句中,动词不定式短语to make houses作目的状语.【答案解析】1.C 细节理解题.由第一段中的The prices of the houses in the Netherlands are rising可知,荷兰的房价一直在上涨,即荷兰的房子变得更贵了.2.D 代词指代题.联系上下文可知,此处是指荷兰需要成千上万的新房子来满足其不断增长的人口需求,但可能没有必要全都建造,故them指代的是上文中的houses.3.C 细节理解题.由第三段第二句“As volunteers, an old couple became the first people in Europe to move into such a house.”可知,一对老夫妇成为欧洲第一批搬进全3D打印房子的人.4.A 数字计算题.由最后一段中的It takes around 120 hours to make this house 可知,制造一个这种全3D打印的房子需要大约120个小时.一天有24个小时,由此计算出需要大约5天.5.B 推理判断题.通读全文可推知,本文应该是一篇新闻报道,故选B项.(四)Teenagers need about eight to nine hours of sleep each night. However, some of us may have sleep problems. If we don't sleep well, our performance at school and our health will be affected(影响).How can we have a good sleep?Be active during the day. We may have noticed how active little children are during the day and how well they sleep at night. Physical activity can help us reduce stress and make us relaxed. Doing some exercise every day can help us sleep well. Just don't go to bed right after doing exercise, as we will keep active and be stopped from feeling sleepy.Keep a sleep routine. Going to bed at the same time every night helps our body expect sleep. It means if wesleep at 8:00 every night, our body will know that 8:00 p.m.is the time to sleep. That's why keeping a sleep routine helps us have a good sleep. We can also do some reading, listen to some soft music or do anything else that can relax ourselves before we sleep.Expect a good night's sleep. Stress can keep us awake, so we should be relaxed before we go to bed. Don't be stressed out and just tell ourselves that we can have a good sleep. Saying “Tonight, I will sleep well.” Several times can help a lot.1.We can read the passage in the_________ column of a magazine.A, sports B. health C. music D.travel2.We shouldn't go to bed right after doing exercise because_________.A. we will eat moreB. it can reduce our stressC. it makes us more relaxedD. we will feel very excited3. The underlined word “routine” probably means_________.A. the eating habitB. the alarm clockC. the usual orderD. the relaxing way4.What can keep us awake before we sleep?A. Believing we can sleep well.B. Listening to some soft music.C. Reading a book or a newspaper.D. Keeping stressed out all the time.5.What's the best title for the passage?A. How to Have a Good SleepB. Expect a Long SleepC. Sleep ProblemsD. Sleep on Time【篇章导读】睡眠对于每个人来说都是非常重要的.如果睡眠出现问题,我们的学习和身体都会受到影响.本文作者提出了几条有助于睡眠的建议.【答案解析】1.B 推理判断题.结合常识和第一段中的“If we don't sleep well, our performance at school and our health will be affected.”可知,睡眠质量与身体健康息息相关,故可推知我们会在杂志的健康专栏读到本文.2.D 细节理解题.由第二段中的“Just don't go to bed right after doing exercise, as we will keep active and be stopped from feeling sleepy.”可知,我们不要运动后立刻去睡觉是因为我们会很兴奋.3.C 词义猜测题.由画线单词所在句的下一句“Going to bed at the same time every night helps our body expect sleep.”可知,每晚在相同的时间上床睡觉有助于让我们的身体养成生物钟.由此可猜测,routine意为“惯例,常规”,故选C项.4.D 细节理解题.由最后一段中的“Stress can keep us awake, so we should be relaxed before we go to bed.”可知,焦虑会让我们保持清醒.5.A 标题概括题.通读全文可知,本文作者提出了几条有助于睡眠的建议,故最佳标题为A项.(五)Everyone has stress. Sometimes stress may make you want to growl(低声吼叫)like a bear. If so, you can watch some videos on yoga, and do some yoga to reduce your stress. You can be a "yoga bear" instead of a “growling bear".First, you can try an exercise called belly breathing while you're sitting in your chair. Just breathe slowly. It is easy, but it really helps when you feel angry, nervous or upset.Next, try some neck stretches. Remember that these are good exercises to do right before taking a test.Next, try some silly faces. Open your mouth wide, and then scrunch up your face to make your face look funny. Look at your partners and see who can make the silliest face.Then try to relax your shoulders, wrists and palms. It can really make you feel better.Now stand up and breathe slowly.After you are done, you should say “Namaste!” to your partners.“Namaste” is a word in Sanskrit that people in India and Nepal use to greet each other. The word means“ bowing(鞠躬)to you”.1.When you do an exercise called belly breathing, you_________.A.sit in a chair and growl like a bearB. stretch your neck as much as you canC. breathe in and breathe out slowlyD. open your mouth wide and make some silly faces2. The underlined phrase “scrunch up” means_________ in Chinese.A.保养B.洗刷C.毁坏D.紧绷3. Put the following things in the right order according to the passage.a. Stand up.b. Sit in your chair and breathe slowly.c. Try some neck stretches.d. Make silly faces with your partners.e. Relax your shoulders, wrists and palms.A.b→c→d→e→aB.c→e→b→d→aC.a→e→b→d→cD.b→d→a→c→e4.What is the main idea of the passage?A. To introduce how important yoga is.B. To introduce how to reduce stress by doing yoga.C. To introduce how to make some silly faces.D. To introduce what “namaste" means in Sanskxrit.【篇章导读】每个人都会有压力.当你面对压力的时候,你打算只像熊一样吼叫,还是通过运动来释放压力,做一只“瑜伽熊”呢?本文主要介绍了如何通过做瑜伽释放压力.【答案解析】1.C 细节理解题.由第二段中的“First, you can try an exercise called belly breathing while you're sitting in your chair. Just breathe slowly.”可知,腹式呼吸就是慢慢地呼吸,故选C项.2.D 词义猜测题.第四段介绍了如何做鬼脸.由画线短语后面的make your face look funny可知,为了看上去滑稽,做鬼脸时面部应该是紧绷的,故可猜测scrunch up意为“紧绷”.3.A 排列顺序题.通读第二段至第六段可知,正确的顺序是坐在椅子上慢慢呼吸→做一些颈部伸展运动→和同伴做鬼脸→放松肩膀、腕和手掌→站立.由此可知,答案为A项.4.B 主旨大意题.通读全文可知,本文主要介绍了如何通过做瑜伽释放压力.(六)The people of Sommaroy, an island in Northern Norway, want to make time out, making the island the world's first time-free zone.On this island, which is located near the Arctic Circle, the sun doesn't rise from November to January. That is why the people of Sommaroy try to make the most of summer. When the sun stays in the sky from about May 18 to July 26, it's common to see people do all kinds of things late at night, such as doing chores, swimming or playing balls in their yards.Now the people of Sommaroy want to make their island a time-free zone. It may seem like a joke, but the locals take it seriously. They even gathered to sign a petition(请愿书)for a time-free zone. If they are successful, more than 300 islanders will make school hours and working hours more flexible(灵活的).It's clear that they mean business. Tourism is one of the main industries on this island. When visitors cross the bridge to the island from the mainland, they aren't greeted with a bridge that has lots of love locks like other similar bridges worldwide. The bridge is covered with the islanders' watches, and visitors are told to prepare for their entry into the island where time is forgotten.In the meantime, the people of Sommaroy have a few weeks of daylight before the sun goes down once more. Time to put away watches and clocks.1.Which of the following about Sommaroy is NOT true according to the passage?A. It is an island in Northern Norway.B. Summer lasts from November to January.C. It has a population of more than 300 people.D. Tourism may come to mind when we think of its main industries.2.On Sommaroy, the sun doesn't set for about_________ days.A.70B.60C.50D.403. Why do the islanders want to make their island a time-free zone?A. Because they can watch TV at any time.B. Because they can spend more time swimming in the ocean.C. Because they can receive more tourists from all over the world.D. Because they can be free of traditional school hours and working hours.4. The islanders put their watches on the bridge because_________.A. they have to do so according to the local lawB. they find no place to buy love locks on the islandC. they want to forget time and enjoy the wonderful summerD. their watches don't work in the area near the Arctic Circle5. What's the main idea of the passage?A. To talk about visiting Sommaroy in Norway.B. To introduce the people's traditional life of Sommaroy.C.Sommaroy plans to make a change to its tourism.D. Sommaroy may be the world's first time-free zone.【篇章导读】挪威的索玛若伊岛位于北极圈附近.在那里,从十一月到来年一月,太阳都不会升起.所以,岛民在夏季会忘记时间,充分利用夏季宝贵的几十天时间.岛民希望索玛若伊岛能成为世界上第一个“无时间区域”. 【答案解析】1.B 细节理解题.由第二段中的“That is why the people of Sommaroy try to make the most of summer. When the sun stays in the sky from about May 18 to July 26...”可知,夏季大约是从5月18日至7月26日,故B项的表述错误.2.A 数字计算题.由第二段中的“That is why the people of Sommaroy try to make the most of summer. When the sun stays in the sky from about May 18 to July 26...”可计算出,在索玛若伊岛,太阳不落下的时间约为70天.3.D 细节理解题.由第三段中的“If they are successful, more than 300 islanders will make school hours and working hours more flexible.”可知,岛民想让索玛若伊岛成为“无时间区域”是为了让上课时间和工作时间更加灵活.4.C 推理判断题.由第四段中的“The bridge is covered with the islanders' watches, and visitors are told to prepare for their entry into the island where time is forgotten.”可推知,岛民把手表挂在桥上是为了忘记时间,享受美好的夏天.5.D 主旨大意题.通读全文可知,本文主要介绍了索玛若伊岛想要成为世界上第一个“无时间区域”.(七)Have you ever thought of taking fishing as a hobby? If not, it's time to think about it. Fishing is relaxing and it can encourage you to go out to enjoy natural beauty.There are many useful websites about fishing. For example, has a lot of forums(论坛). There you can share your knowledge about fishing and get helpful advice from other fishermen. Moreover, is also a good website. It teaches beginners how to fish.I think there are many advantages of going fishing near a river under some green trees. You can forget the sad things when you are fishing. If you don't try fishing, you will never know what you are missing. Imagine standing on the bank of a river and catching a lot of fish. You should wait for a fish to bite (上钩)before pulling it up. When you catch a fish, you will feel quite happy and excited.Now that your interest is motivated(激发), you may realize that you don't have a clue about how to fish. The following tips will help you. If you'd like to learn how to fish, there will be a few things you should do:●Find a good place for fishing.●Read a book about fishing.●Do some research online. There are hundreds of websites that can give you instructions on how to fish.1. The first paragraph wants to tell you_________.A. fishing is hardB. fishing is dangerousC. everyone likes fishingD. fishing can help you relax2.The writer thinks if you never fish, you will_________.A. have a lot of troubleB. miss the pleasure of fishingC. never see green treesD. never know fishermen's trouble3. You will become excited when_________.A. you catch a fishB. you fail to find the hookC. you stand on the bank of a riverD. you don't have a clue about how to fish4.According to the passage, if you want to learn to fish, you should_________.A. often chat with your friendsB. try to get some exercise to be strongerC. get some knowledge about fishing firstD. often take a walk along the bank of a river after dinner5. Which of the following is NOT true according to the passage?A. The writer doesn't give you any advice about fishing in this passage.B. If you are interested in fishing, you'd better find some advice on the Internet.C. You can find some advice about fishing ..D. The writer talks about the fun of fishing.【篇章导读】钓鱼可以让你得到放松,还可以让你享受到大自然的美丽.本文为钓鱼初学者介绍了一些有关钓鱼的知识.【答案解析】1.D 细节理解题.由第一段中的Fishing is relaxing 可知,作者认为钓鱼可以让你感到放松.2.B 细节理解题.由第三段的内容可知,如果你没有钓过鱼,那么你永远也体会不到钓鱼的乐趣.3.A 细节理解题.由第三段中的“When you catch a fish, you will feel quite happy and excited.”可知,当你把鱼钓上来时,你会感到非常快乐和兴奋.4.C 细节理解题.作者在最后一段中为想要学习钓鱼的人提供了一些建议,其中最后一条是建议人们上网了解如何钓鱼,故C项正确.5.A 细节理解题.最后一段中作者给出了三条建议,故A项不符合原文.通读全文可知,如果你对钓鱼很感兴趣,那么你最好上网寻求一些建议,故B项正确;由第二段的内容可知,C项是正确的表述;由第三段的内容可知,作者介绍了钓鱼的乐趣,故D项也正确.(八)Crying is often seen as a sign of weakness. Most people, especially men, will hold back their tears even when they're feeling very sad. In fact, whether you often break down in tears or you only cry when things get really hard, experts agree that crying is actually good for you.“C rying has a self-soothing(自我安抚) effect, which can help us regulate our emotions and feel calm again,” an expert explains.In 2019,about 5.8 percent of people in Spain reported feeling stressed. What's worse, one in ten Spanish teenagers is suffering from mental illness.The Spanish government wants to draw attention to this public health problem. A crying room recently opened in the center of its capital city, Madrid. Anyone can visit it at any time. On one of the walls there are some psychologists' phone numbers. Visitors can call them to talk about their problems. If they don't know what to say, they can just sit in the room and cry.The government built the crying room to encourage people to cry and ask for help when they are under stress. "Mental illness isn't a taboo(禁忌),”Spanish Prime Minister Pedro Sanchez told his people on last year's World Mental Health Day.“We must talk about it openly.”You don't have to cry in a crying room, of course. Your family and friends will always be there for you whenever you need a shoulder to cry on.1.What does the writer want to tell us from Paragraph 1?A. People must cry when they are very sad.B. When people are weak, they are sure to cry.C. Everyone may meet with sad things in their life.D. Crying is good for people when they're sad.2.How many of 100 Spanish teenagers are suffering from mental illness?A. One.B. Five.C. Eight.D. Ten.3. The underlined word “them” in Paragraph 4refers to“_________”.A. the wallsB. the teenagersC. the psychologistsD. the phone numbers4. Why did the government build the crying room?A. To solve mental stress.B. To make much money.C. To get people to cry.D. To talk about the stress.5. Which of the following is TRUE according to the passage?A. If you don't have lots of friends, you should cry,B. You can talk about your mental illness with others.C. When you have a lot of work to do, you must cry.D. If you find a person to depend on, you can enter the crying room.【篇章导读】有些人觉得哭泣是一种软弱的表现.其实哭泣有一种自我安慰的作用,能帮助人们调节情绪,释放压力.西班牙政府还修建了哭泣室,鼓励人们在感到有压力时哭泣并寻求帮助.【答案解析】1.D 主旨大意题.由第一段中的experts agree that crying is actually good for you可知,第一段告诉我们人在感到难过时,哭泣是有好处的.2.D 数字计算题.由第三段中的“What's worse, one in ten Spanish teenagers is suffering from mental illness.”可知,每10个西班牙青少年中就有一个患有精神疾病,故可计算出100个西班牙青少年中有10个患有精神疾病.3.C 代词指代题.结合上一句“On one of the walls there are some psychologists' phone numbers.”和本句中的call可知,此处是指访客可以给那些心理学家打电话,故选C项.4.A 推理判断题.结合倒数第二段中的“The government built the crying room to encourage people to cry and ask for help when they are under stress.”和Pedro Sanchez说的话可推知,政府修建哭泣室是为了帮助人们处理精神压力.5.B 细节理解题.由倒数第二段中的“We must talk about it openly.”可知,人们可以公开讨论精神疾病,故B项是正确的表述.(九)This is Kilauea, one of the two active volcanoes in the Hawaii V olcanoes National Park. The other one is called Mauna Loa. They help make the park the perfect place for visitors who have a burning desire to see an amazing geological phenomenon.The park is located on the Island of Hawaii, about 154 km away from Kona. The nearest main airport is Honolulu International Airport and there is also an airport in Hilo and an airport in Kona. From Hilo, you can take Highway 11 southwest about 48 km to the park.Hawaii V olcanoes National Park was built in 1916.Today millions of tourists arrive each year to visit Kilauea and Mauna Loa. After all, these are two of the most active volcanoes on earth. Visitors can watch the volcanic eruption from a safe lookout on a bluff(悬崖) which is about 121 meters above the Kilauea's crater(火山口).In addition to seeing Kilauea's crater, visitors can walk across lava(熔岩)fields. They can see rain forests on parts of Kilauea's slopes.V olcanoes aren't the only things that attract visitors to this park. In the park there are some animals such as Hawaiian geese, carnivorous caterpillars and a special kind of spider-its abdomen(腹部)looks like a smiley face. In fact, there are a lot of things to do in the Hawaii V olcanoes National Park!The climate in the park is amazing. It can be rainy and chilly at the top of Kilauea at any time of the year. The plain near the sea is often hot, dry and windy.1.The underlined word "desire" in the passage means_________ in Chinese.A.职业B.气质C.愿望D.个性2.How far is it from Hilo to the park?A. About 48 km.B. About 66 km.C. About 121 km.D. About 154 km.3.How can visitors see the Kilauea's crater in the park?A. In a small plane.B. By taking Highway 11.C. At the top of Mauna Loa.D. From a safe lookout on a bluff.4.Which of the following is NOT true according to the passage?A. There are no green trees around Kilauea.B. Three airports are mentioned in the passage.C. It's safe for us to walk across lava fields in the park.D. We can see on the abdomen of the spider that lives in the park.5. The last paragraph mainly tells us_________.A. it's very hot at the top of KilaueaB. the park has different climate zonesC. visitors should give some food to the animals in the parkD. volcanoes in the park are the most active volcanoes on earth【篇章导读】本文介绍了着名的夏威夷火山国家公园.Kilauea和Mauna Loa是公园里的两座活火山,每年都吸引很多游客.文中还介绍了公园中独特的动植物以及令人惊奇的差异性气候.【答案解析】1.C 词义猜测题.结合上文内容和常识可知,Kilauea和Mauna Loa是两座活火山,所以来旅游的游客肯定希望看到火山爆发,故可猜测desire表示“愿望”.2.A 细节理解题.由第二段中的“From Hilo, you can take Highway 11 southwest about 48 km to the park.”可知,Hilo距离公园大约48千米.3.D 推理判断题.由第三段最后一句“Visitors can watch the volcanic eruption from a safe lookout on a bluff...”可知,游客可以在位于Kilauea上方的安全观测点观看火山爆发,故可推知在那里也能看到火山口.4.A 细节理解题.由第四段中的“They can see rain forests on parts of Kilauea's slopes.”可知,Kilauea的部分斜坡上有热带雨林,故A项的表述不正确.5.B 主旨大意题.通读最后一段可知,该段主要介绍了夏威夷火山国家公园中存在不同的气候,故选B项.(十)The Danes are among the happiest people in the world. Denmark is neither the richest country nor the biggest one. What makes its millions of people so happy?Denmark is famous for its health care and education. Besides, Danes' lifestyle is also a reason why they are so happy.Have you heard of the word “hygge”? In English, the word means coziness(舒适).In fact, many things can bring people coziness, such as having a tasty meal with family, talking with friends in the sunshine on weekends, enjoying classical music or having a movie night. All these things can be called hygge, which is Danes' everyday life.Danes also have a healthy habit. They like riding bikes. In Denmark's capital, Copenhagen, riding bikes often takes up about 50 percent of their time on the way to school or to work. Riding bikes is not only helpful in reducing pollution, but also good for people's health. It is reported that just 30 minutes of riding bikes every day can add an average of one to two years to a person's life expectancy(预期寿命).Trust is also important to Danes. They even trust people they don't know. In Aarhus, the second biggest city of Denmark, we can see people buy flowers when the owner isn't there. People put money in an empty flowerpot(花盆).Trust helps make them happy.“Danes are happy with what they have,” said Kaare Christensen, a university teacher.1. Danes are happy because of the following EXCEPT_________.A. their lifestyleB. the large populationC. their education systemD. their health care system2.Which of the following may NOT be called hygge?A. Watching movies at night.B. Working hard in the sunshine.C. Chatting with friends on weekends.D. Having a big dinner with family members.3. What can we learn from the fourth paragraph?A. Danes don't have dreams.B. Danes have to ride bikes 30 minutes a day.C. Many Danes often ride bikes to school or to work.D. Danes trust others because they want to live longer.4.In what way does the writer tell us how Danes trust others?A. By giving examples.B. By using lots of numbers.C. By following the order of time.D. By telling his own experiences. E【篇章导读】丹麦人是世界上最幸福的人群之一.除了能享受完善的医疗服务和教育资源,拥有健康舒适的生活方式也是丹麦人幸福的原因.【答案解析】1.B 细节理解题.由第二段“Denmark is famous for its health care and education. Besides, Danes' lifestyle is alsoa reason why they are so happy.”可知,丹麦人的幸福感来源于完善的医疗服务、教育资源及其生活方式.文中。
中考英语说明文阅读练习题30题

中考英语说明文阅读练习题30题1.The passage is mainly about_____.A.the importance of technologyB.environmental protectionC.both technology and environmental protectionD.neither technology nor environmental protection答案:C。
本题考查对文章主旨的理解。
文章中既提到了科技的发展,又提到了环保的重要性,所以答案是C。
A 选项只提到了科技的重要性,不全面;B 选项只提到了环保,不全面;D 选项与文章内容不符。
阅读技巧:通过阅读文章的标题、开头和结尾,以及每段的首句,可以快速把握文章的主旨。
2.According to the passage, technology can_____.A.only bring benefitsB.only cause problemsC.bring both benefits and problemsD.neither bring benefits nor cause problems答案:C。
文章中提到科技的发展既带来了好处,也带来了一些问题。
A 选项只强调了好处,不全面;B 选项只强调了问题,不全面;D 选项与文章内容不符。
阅读技巧:在阅读过程中,注意文章中对事物的两面性描述,有助于准确理解文章内容。
3.Which of the following is NOT a way of environmental protection mentioned in the passage?A.Reducing wasteing renewable energyC.Driving more carsD.Planting trees答案:C。
文章中提到了减少浪费、使用可再生能源和植树都是环保的方式,而多开车会造成环境污染,不是环保方式。
中考英语阅读理解-说明文练习(带答案)

中考英语阅读理解-说明文练习(带答案)C.XXX小题2】Accordingtothepassage,readingbooks______.A.XXXB.XXXXXX小题3】Whatcanreadingbooksdoforus,accordingtothepassage?A.XXXB.XXXC.XXX小题4】XXXpassage?A.Readingbooksisfun.B.XXX.XXX.小题5】XXXlastparagraph?A.XXX.B.XXX.XXX.小题6】XXX"XXX.XXX.XXX and their children go。
the n XXX show。
"Where Are We Going。
Dad?" Last week。
the show headed overseas for a special nal episode。
with the entry taking place in New Zealand。
It is expected to XXX n for Chinese fans of the show。
If you don't know much about New Zealand but would like to explore it。
check out our travel guide to see what kinds of activities might interest you.Nature and Wildlife EncountersNew Zealand was the last country on Earth to be settled by humans。
As such。
it is a paradise for XXX.Possible ItineraryDay 1: XXX the city。
Visit the Sky Tower for panoramic views of the city.Day 2: Take a boat tour to watch XXX.Day 3: Drive to XXX.Day 4: XXX.Day 5: Drive to XXX.Day 6: Take a XXX Sound and see the fjords.Day 7: Visit the rdland nal Park and go hiking.Day 8: Fly back to XXX and depart.1.Auckland: XXX project where you can spot bellbirds.2.XXX: XXX.3.XXX: XXX.4.Wellington (Matiu/Somes Island): Visit the island to see the red-crowned parakeet。
2024年中考英语复习模拟精练与真题演练—阅读理解之说明文(含解析)

2024年中考英语复习模拟精练与真题演练—阅读理解之说明文(含解析)(2023·江西南昌·南昌市八一中学校考模拟预测)Have you ever heard of expressive writing?Writing about a terrible or difficult situation is called“expressive writing”.People who do this,record their deepest thoughts and feelings.Doctor Pan,leader of this study of expressive writing as a highly effective way to deal with painful experiences,says these people often show excellent mental and physical condition afterwards.Expressive writing is effective because it allows you to make sense out of an upsetting and even heart-breaking experience.As you write,you are recognizing what is happening around,and accepting that something is bothering you is an important first step.Next,translating that experience into language forces you to organize your thoughts and gives you a sense of control.Thinking or talking about an event seems useful.However,the more you think or talk about it,the more likely you will find yourself in a mess.As a result,you get completely lost in your own emotions and finally lose self-control.Writing works differently as it makes you slow down.The act of labeling a feeling of putting words to an emotion can ease(缓解)the neural(神经系统的)activities in the brain.What if you don’t consider yourself“a writer”?Don’t worry about spelling or grammar.Take it easy when you choose the words or expressions.Only dig into your inner self.The goal of the exercise is to find meaning in an upsetting event.Many people have tried this method.After his father was rushed to the hospital because of a serious heart attack,43-year-old Alex began to panic.So he did the one thing that would calm himself:he wrote.He thinks of it as a captain’s life buoy(救生衣).“My expressive writing gave me the courage I need to face my fear and move on,”Alex says.There are a few who are against this approach.According to them,expressive writing isn’t a magical solution. People shouldn’t fully trust the effect of expressive writing.Neither should they think of using it to replace other treatments.People who are faced with a serious mental disaster may not find it useful to do on their own,withoutmedicine.1.What’s the first step of expressive writing?A.To write down what is bothering you.B.To train yourself into an excellent writer.C.To talk about your feelings to others.D.To think about the bad experience carefully.2.Who is Alex?A.A captain on a ship.B.The son of a patient who has a serious heart attack.C.A doctor in a hospital.D.The leader of a study about expressive writing.3.What does the underlined word“panic”mean according to the passage?A.Complain.B.Fear.C.Doubt.D.Guard.4.What benefits does expressive writing have?a.It has a sense out of an upsetting experience.b.It’s easy to lose your own emotions and self-control.c.It forces you to organize your thoughts when writing.d.It gives courage to face fear.A.abc B.bcd C.acd D.abd5.What’s the main idea of the last paragraph?A.Expressive writing can deal with all kinds of problems.B.Some people don’t think expressive writing as a perfect way.C.Expressive writing can help with serious mental disasters.D.Medicine is not useful when someone has a mental disaster.【答案】1.A2.B3.B4.C5.B【导语】本文主要介绍了表达性写作。
2019备战中考英语阅读理解专题练习-说明文(含解析)

2019备战中考英语阅读理解专题练习-说明文(含解析)一、阅读理解1.When I was a child I never said, "When I grow up, I want to be a CEO," but here I am. When I look back on my career, I realize the road to becoming a CEO isn't a straight, clear path. In fact, no two paths are the same. But whether you want to be a boss one day or not, there's a lot to learn from how leaders rise to the top of successful companies.As this series of stories shows, the paths to becoming a CEO may be different, but the people in that position(位置) share the qualities of commitment(义务), work ethic(道德)and a strong desire for building something new. And every CEO take risks along the way—putting your life savings on the line to start a software company or leaving a big business to be one of the first employees at a startup.I grew up in Minnesota, and learned how to be an entrepreneur(企业家)from my father, who has run a small business for almost 30 years. I went to Georgetown University and tried a lot of business activities in college with success. And I always had a dream job pattern(模式): to walk to work, work for myself and build something for consumers(顾客).I'm only 29, so it's been a quick ride to CEO. Out of college, I worked for AOL as a product manager, then moved to Revolution Health and ran the consumer product team. In mid-2007 I left Revolution Health and started LivingSocial with several other workmates, where I became a CEO.Career advice: Don't figure out where you want to work, or even what industry you'd like to work at. Figure out what makes you do so. What gives you a really big rush? Answer why you like things, not what you like doing. . . and then apply it to your work life. Also, just because you're graduating, don't stop learning. Read more books than you did in college. If you do, and they're not, you're really well-positioned to succeed in whatever you do.(1)What can we know from the first paragraph?A. The writer hasn't achieved his childhood ambition.B. The writer thinks there is some easy way to become a CEOC. The writer had an ambition of becoming a CEO in his childhood.D. The writer believes success stories of CEOs can be beneficial(有益的) to everybody.(2)According to the writer, successful CEOs should _____.A. try not to take risksB. stay in the same businessC. have a strong sense of creativityD. save every possible penny(3)What can we know about the writer from the passage?A. He started LivingSocial when he was still a student of Georgetown University.B. He used to run the consumer product team for AOLC. His business activities at college ended up in more failure than success.D. His father had far-reaching influence on him.(4)What does the underlined phrase “figure out” mean? ______.A. 断定B. 弄清C. 理解D. 领会(5)Which of the following proverbs may the writer agree with according to the last paragraph?A. Well begun is half done.B. Everything comes to him who waitsC. Time and tide wait for no man.D. One is never too old to learn.2. This is my school. There are many trees and flowers in it. It's very beautiful. The teaching building is big and tall. There is a big playground in our school. After 4:30 in the afternoon, many students come to the playground to play football and some students play table tennis in the table tennis room. There are 1,200 students and 25 classes in our school. The students all like to study. The teachers in our school are very good. They help the students to study and the students like them, too(1)The school looks _____.A. smallB. oldC. niceD. bad (2)The school is beautiful because of (因为) ________ in it.A. trees and flowersB. a playgroundC. students and teachersD. the table tennis room(3)There are at least (至少) _____ students in one class.A. 50B. 45C. 75D. 65(4)After class the students often go to _____.Do the students like to study?A. their classroomB. their homesC. the playgroundD. the teachers’ office (5)Do the students like to study?A. Yes,they do.B. No,they don't.C. Yes,they are.D. No,they aren't.3. Everyone has worries. How do you deal with your worries? There is always something you can do to help yourself feel less worried. Sitting there worrying is no fun and it won’t solve your problems.Grades at school are often a top worry for kids. If you worry most about grades, ask yourself these questions:●Why are grades important? What do grades mean to me?●How do I get ready for class? Do I go over my notes even when there isn’t a test?●Do I have a good place to do my homework?●Have I tried different ways of studying?If your worry is about a fight you had with your friend, you might write down al! the things you could do-write a note to him or her, invite him or her to watch a basketball game, say sorry to him or her and so on. Once you have a list of things you could do, you can choose one thing that could get your friend back.You can ask for help when you’re worried. You can find someone to talk to, such as your parents, friends, and teachers.(1)What do kids often worry most about?A. Their hobbies.B. Their homework.C. Their marks at school.D. A fight with their friends.(2)According to the passage, when you're worried, you'd better _______.A. work hardB. talk to someoneC. get ready for classD. write down your worries (3)If you're worried about grades, DON'T ask yourself "_______".A. Why are grades important?B. What do grades mean to me?C. How do I get ready for class?D. Why not give up my studies?(4)If you had a fight with a friend, you could _______.A. invite him or her to watch a gameB. put the blame on him or herC. try to make new friendsD. leave him or her alone(5)What does the passage mainly tell us?A. Who is often worried.B. When people are worried.C. How to deal with worries.D. What kinds of worries people have.4.阅读下列短文,从每小题所给的A、B、C、D四个选项中选出一个最佳选项。
中考英语书面表达说明文练习题30题(带答案)
中考英语书面表达说明文练习题30题(带答案)1. 科技改变了我们的生活。
以下哪个选项不正确?A. Technology has changed our lives.B. Technology haven't changed our lives.C. Technology changed our lives.答案:B。
解析:科技改变了我们的生活,应该用现在完成时has changed。
haven't 用于否定句,但是改变生活是客观事实,应该用肯定形式。
changed 是一般过去时,不符合题干的表达。
2. 智能手机是一种重要的科技产品。
它可以用来做很多事情,除了以下哪一项?A. Making phone calls.B. Taking pictures.C. Flying.答案:C。
解析:智能手机可以打电话和拍照,但是不能飞。
3. 科技的发展让我们的生活更加便利。
以下哪个例子不能体现这一点?A. We can shop online.B. We have to go to the store to buy things.C. We can communicate with people far away.答案:B。
解析:科技发展让我们可以网上购物和与远方的人交流,更加便利。
而必须去商店买东西没有体现科技带来的便利。
4. 科技对教育也有很大的影响。
以下哪个说法是正确的?A. Technology makes learning more difficult.B. Technology makes learning more interesting.C. Technology has no effect on learning.答案:B。
解析:科技可以让学习更加有趣,比如通过多媒体教学等方式。
科技不会让学习更困难,也不是对学习没有影响。
5. 人工智能是当今科技的热门话题。
以下关于人工智能的说法哪个是错误的?A. Artificial intelligence can help us do many things.B. Artificial intelligence is very dangerous.C. Artificial intelligence is still developing.答案:B。
中考英语书面表达说明文练习题30题含答案解析
中考英语书面表达说明文练习题30题含答案解析1. 请描述一个你最喜欢的日常物品,包括它的外观、用途和你喜欢它的原因。
以下哪个选项的语法是正确的?A. My favorite daily item is a book. It's cover is beautiful. And it's very useful for me to read.B. My favorite daily item is a book. Its cover is beautiful. And it is very useful for me to read.C. My favorite daily item is a book. It cover is beautiful. And it very useful for me to read.答案解析:B。
选项A 中“It's”是“It is”的缩写,这里应该用“its”表示“它的”。
选项C 缺少系动词“is”。
2. 描述一个日常物品,说说它在你的生活中起到了什么作用。
下面句子中语法正确的是?A. The pen is very important in my life. It help me write down my thoughts.B. The pen is very important in my life. It helps me write down my thoughts.C. The pen is very important in my life. It helping me write down my thoughts.答案解析:B。
选项A 中“help”应该用第三人称单数形式“helps”。
选项C 中“helping”不能单独作谓语。
3. 介绍一个你经常使用的日常物品,包括它的特点和好处。
哪个句子的逻辑连贯?A. I have a cup. It is blue. It is very useful because I can drink water with it.B. I have a cup. It is blue. I can drink water with it. So it is very useful.C. I have a cup. It is blue. Because I can drink water with it. It is very useful.答案解析:A。
2022年(有答案)中考英语专题复习:说明文类阅读理解(一)
2022年(有答案)中考英语专题复习:说明文类阅读理解(一)一、阅读理解1.(1)Justin Young is a ______. reporterB.popular singerC.song writerD.radio reporter(2)People can listen to the song sung by ______ soon.A.Stupid MachineB.Broken BasketC.Stanley BrownD.Cindy Bear(3)Which song does NOT change its place this week?A.Are You There?B.The Bees.C.Say Cheese.D.Perhaps.(4)How many songs listed above are new this week?A.One.B.Two.C.Three.D.Four.(5)Which of the following is NOT true according to the passage?A.You can listen to Music Ground once a week.B.Justin Young is talking about popular songs this week.C.People can call in to listen to their favorite songs.D.Stupid Machine is now in the radio station with OK Band.2.With the development of science and technology, our daily life is becoming more colorful and more convenient(便利).(1)How do you get to the Underwater Hotel?A.By taking boats.B.By taking a subway.C.By swimming and diving.D.By taking a plane.(2)You needn't use ______ when you take photos or video with Google Glass.A.a cameraB.a screenC.a batteryD.your hands(3)The Digital Library tells us something about a library without ______.A.booksputersC.bookshelvesD.readersA.The underwater hotel.B.Google Glass.C. The Wool & Prince shirt.D.The digital library.(5)Our daily life is improving because of ______.A. more robots making our life convenientB.hard work of people around the worldC.more and more latest hotels and restaurantsD.the development of science and technology3.(1)The cheapest room for a couple is ______ in ______.A.$30; Osaka HotelB.$35; First HotelC.$15; Orchard HotelD.$18; Fairview Hotel(2)The number of rooms in Osaka Hotel is ______.A.120B.50C.180D.240(3)Which hotel faces Orchard Hotel?A.First Hotel.B.Osaka Hotel.C.Fairview Hotel.D.None of the above.(4)If a traveller likes to eat French food, the hotel at ______ is the right place for him.A.233 Edward RoadB.1264 Wining RoadC.129 North RoadD.222 Edward Road(5)You'd better call ______ to book a room if you hope to live near the airport.A.591-5620B.641-6646C.643-6646D.414-64334.Young people from 20 countries along Belt and Road Routes(一带一路)were asked to name great inventions that had influenced their lives in China. The following is what they said.(1)What does Justin think of the high-speed railways in China according to his words?A.Cheap and amazing.B.Convenient and wonderful.C.Fast and tidy.D.Expensive but fast.(2)What do "A" and "B" refer to(指)in Yala's words?A.Two places.B.Two riders.C.Two bikes.D.Two people.(3)What does the underlined phrase "be in a tough spot" mean?A.Lose your way.B.Get into trouble.C.Stay in silence.D.Be hit by others.(4)Which of the following is TRUE according to the above information?A.Bicycle-sharing system provides bikes for free.B.People can also go shopping without a wallet in Thailand.C.Zhi Fu Bao is the only way of paying for things.D.There're no high-speed railways in Romania now.(5)What conclusion(结论)can we draw about the new four great achievements?A.They are the signs that China is improving rapidly.B.They were created by young foreign people.C.They were brought to the countries along Belt and Road Routes.D.They were used all over the world.5.You Can Make a Windsock(风筒)Have you ever seen a windsock blowing in the wind? Well, you can make one of your own! This is a fun project that you can do with things you may have. You just need to follow a few easy steps.You will need:●one piece of heavy colored paper●five ribbons●strong tape●a pencilWhat to do:Step 1: Draw pictures on the paper. You can write your name on it. Do anything that will make it special to you.Step 2: Make the paper into the shape of a tube. Hold one of the shorter edges(边缘)over the other. Then make them together with the tape at each end and in the middle.Step 3: Use a pencil to make a hole into both sides of the tube. The holes should be only on one end of the tube. Pull the string through both holes. Then tie the ends of the string together.Step 4: Now make five holes around the top of the other end of the tube. Put a ribbon through each of the holes. Tie a knot in the ends. Make sure the knots are bigger than the holes.Now your windsock is ready to use, but how does it work? The shape of the tube plays an important part. Wind blows through the tube and makes it fly and dance around. Hold the windsock up in the air by its string and run around. It will fly behind you. You can also hang it outside and watch it dance around on its own!(1)You draw pictures on the paper to make the windsock ______.A.funB.heavyC.strongD.special(2)Which of these things do you need for Step 2?A.Tape.B.Ribbons.C.A pencil.D.A string.(3)What do you do after you put ribbons through the holes in the tube?A.Make holes in the tube.B.Tape the tube together.C.Tie knots in the ribbons.D.Put a string through the hole.(4)What is probably the most important to make a windsock work?A.Its shape.B.Its size.C.The color of the paper.D.The number of the holes.(5)What is the main purpose of this article?A.To tell an interesting story.B.To explain how to do something.C.To teach an important lesson.D.To show what a windsock is like.参考答案与试题解析2022年(有答案)中考英语专题复习:说明文类阅读理解(一)一、阅读理解1.【答案】DACBD【考点】细节理解题应用文阅读广告布告类阅读【解析】这是电台主持人Justin Young对自己主持的音乐节目的介绍。
中考英语分项汇编阅读理解之说明文阅读(含答案解析)
中考英语分项汇编阅读理解说明文阅读01Back in Brisbane, Australia, for the Christmas break, I found myself in a public transport dead zone. Bikeless, 7 kilometers from where I was meeting friends and unwilling to get a taxi, I decided to borrow an electric scooter. The trip took far longer than it would have by bike, mainly because of a major spill halfway there. A rock, hit at speed, is a terrible thing: weeks later, I still had the red knees of a primary schooler.In the UK, they are legal (合法的) only on private land, but the Department for Transport is discussing how to control them on public roads and pathways, with the possibility for legalization later this year. Other cities that have e-scooter rental programs have had problems in the early period. In Paris, Mayor Anne Hidalgo described the situation last year as messy. She has announced that the city is reducing its number of e-scooters to 15,000 and plans to create laws forbidding them from pavements (人行道). France has put into force laws limitinge-scooter speeds to 25 kilometres per hour.Similar to dockless (无桩的) hire bicycles, e-scooters are parked on pavements and people leave them up trees or throw them into rivers. Wild treatment shortens their lifetime, which is bad for both profitability (盈利) and the environment. Analysis suggests that the averagee-scooter’s lifetime is just three months.I think e-scooters are an basic part of the effort to make city transport greener. They are seen as a key to the “last mile” problem—a potential way to reduce transport jam by rapidly getting someone to their final goal. Cars can take up 28 times the space of a person riding a bicycle. As far as the environmental effect goes, recent research suggests that e-scooters are not as green as walking or cycling, but they are still better than cars. And though there are still many reports of serious accidents, scooting is about as safe as cycling. Stephen Gossling at Lund University inSweden has suggested we build car-free “micromobility” streets, where cyclists, pedestrians (行人) and e-scooters could share the road. He thinks this will reduce accident risks and invite more vulnerable (易受伤害的) traffic participants, such as children, to become active transport users. If more e-scooters mean fewer cars on roads, an improvement in local air quality is also a likely result. When 20 kilometers of roads in central London closed for World Car-Free Day last September, the air quality was greatly improved according to the report.1.What does the underlined part “a major spill” in Paragraph 1 probably mean?A.A serious fall. B.A sudden illness.C.A legal reaction. D.A terrible breakdown.2.What do we know about e-scooters in Paris?A.They are illegal on pavements.B.They are already out of fashion.C.They are facing more limits.D.They are more common on private land.3.What is the writer’s opinion of e-scooters?A.They are not as safe as cycling.B.They always cause the traffic jams.C.They are as green as cycling or walking.D.They play a big role in the “last mile” problem.4.What is Stephen Gossling’s suggestion?A.To set up more care-free days.B.To invite more cyclists to use e-scooters.C.To get vulnerable pedestrians off the road.D.To separate cars from e-scooters on the road.02With the rapid development of wireless technologies, the Fifth Generation (5G) mobile communication system started to come. Although the development of 5G network technology in the international community is still in the research stage, a number of foreign countries and organizations are working on it. China started late in network technologies. In order to catch with the times, China also needs to have its own place in such a competitive environment.There are some quick changes in China’s telecom space. With the 4G network now widely used, China is now preparing to enter 5G age. China has started research and development on the 5G network and plans to finish the network testing by around 2019.It’s expected that just one standard will be used globally (全球的) with the 5G technology “Under the identical standard, different companies can be connected, and form a competitive environment. Therefore, we can make sure that companies can gain reasonable profits (利润), and at the same time provide faster, better, more convenient and cheaper services to people.” Wu Ku, Director of Dept. of Science &Tech., MIIT said.Wu Hequan from Chinese Academy of Engineering said, “5G will make it possible to connect one million devices to the so-called Internet of Things within one square meter. In the future, it will also be used on high-speed trains moving as fast as 500 kilometers per hour. In the area of the Internet of Vehicles (汽车), it can be used in unmanned vehicles, assisted driving and the management of smart cities.” Wu Hequan believes China’s future Internet will be faster, more intelligent and safer.Chinese government pays more attention to the development of 5G and in more open to it. With the shared effort of the industry, China will play an increasing important role in the global 5G development.5.The first paragraph mainly wants to tell us ________.A.what 5G network technology meansB.the reason why we need 5G network technologyC.the fact that China started late in 5G network technologyD.the fact that 5G network technology is good6.The underlined world “identical” in Paragraph 3 means ________.A.same B.fast C.practical D.modern7.In Wu Ku’s opinion, ________ should be used globally with the 5G technology.A.the network testing B.cheaper servicesC.just one standard D.unmanned vehicles8.Wu Hequan thinks 5G network technology is full of ________.A.competitions B.possibilities C.profits D.difficulties9.After reading the passage, we can infer that ________.A.China will use 5G network technology in transportB.China has already entered the 5G age completelyC.Chinese government didn’t pay attention to the development of 5G beforeD.China is No.1 in 5G network technology03As people all over the world struggled with higher levels of stress, depression and anxiety this past year, many turned to their favorite comfort foods: ice cream, pizza, hamburgers. But studies in recent years suggest that the high-sugar and high-fat foods when we are stressed or depressed, as comforting as they may seem, are the least likely to be good for our mental (精神上的) health. Instead, whole foods such as vegetables, fruit, fish, eggs, nuts may be a better bet.Historically, nutrition research has paid much attention to how the foods we eat influence our physical (身体上的) health, rather than our mental health, though. Over the years, large population studies have found that people who are asked to follow a Mediterranean diet for three months had greater reductions in symptoms of depression after three months compared to a control group. Public health professors around the world have started encouraging people to take and use lifestyle behaviors like exercise, sound sleep, a heart-healthy diet and avoiding smoking that may reduce inflammation (发炎) and have advantages for the brain. Individual clinicians (临床医师) are already including nutrition into their work with patients. Dr. Drew Ramsey, a clinical professor at the Columbia University, begins his meetings with new patients by exploring their diet. He asks what they eat, learns their favorite foods, and finds out if foods that he considers important for the connection are missing from their diets, such as plants, seafood.Dr. Ramsey said he didn’t want people to think that the only factor involved in brain health is food. “Lots of people get their food exactly right, live very active lives, and still have many troubles with their mental health,” he said. But he also teaches people that food can be empowering. “We can’t control our genes,” he said. “But we can control how we eat, and that gives people actionable things that they can do to take care of their brain health on a daily basis.”10.What do previous (以前的) nutrition studies mainly pay attention to?A.How our diets influence our mental health.B.How our diets influence our physical health.C.How our mental health influences our diets.D.How our physical health influences our diets.11.Why are individual clinicians including nutrition into their work with patients?A.They try to satisfy their patients’ needs.B.They are questioning public health professors.C.They want to prove the value of healthy diets.D.They have accepted the findings of large population studies.12.Which of the following might Dr. Ramsey agree with?A.Some connection lives between our diets and mental health.B.People can control their genes as well as how they eat.C.People living active lives will not have mental problems.D.Eating a healthy diet is going to cure depression.04Schoolchildren spend most of their time surrounded by their peers (同龄人). They spend a lot more time with classmates, teammates and fellow club members than with adults in their lives. Peer pressure can have a huge influence on the lives of children in grades two through twelve.From birth through age six, the family shapes a child’s sense of identity (个性). Parents and brothers and sisters affect a child’s likes, dislikes, tastes in clothing, food and music and, perhaps most importantly, values. Once children enter school, they form connections to the larger group of their peers. This group brings new ideas and experiences. Peer pressure happens when a student’s actions are influenced by this group. The “pressure” happens when peers suggest or demand actions different from the child’s normal behavior and values.Peer pressure leads to some disturbing negative behavior in schoolchildren. In the USA, about 75% of high school students have tried alcohol (酒) offered by their friends in middle or high school. According to a survey, students felt pressured by their peers between 35 and 49% of the time. The power of peer pressure can result from a schoolchild’s growing desire (渴望) to fit into a group.Thankfully, peer pressure can also be positive. For example, wanting to join an athletic group of friends may force a student who has been sitting for a long time to try out for the soccer team. In a survey on peer pressure, 51% of teenagers felt that peer pressure was sometimes positive. One teenager responded, “Sometimes it can help you gain confidence.” Other examples of positive peer pressure include students encouraging a classmate to run for school president, or friends suggesting that a talented peer try out for a talent show. 13.What leads to schoolchildren’s peer pressure?A.The identity shaped by their family.B.The connections with their classmates.C.The childhood experiences with their friends.D.The differences in their behavior and values.14.Why do some schoolchildren behave negatively under peer pressure?A.To kill their boring time.B.To fit into a peer group.C.To help gain confidence.D.To improve social skills.15.What does the author think of peer pressure?A.Peer pressure does more harm than good.B.Peer pressure is very good for schoolchildren’s growth.C.Peer pressure is not necessarily bad for school children.D.Peer pressure plays an important role in shaping a child’s values.0516.People usually use ________ for doing traditional Chinese painting.①brushes ②ink ③colour pencils ④paper ⑤silkA.①②③④B.②③④⑤C.①②③⑤D.①②④⑤17.The underlined word “contains” means “________”.A.likes B.controls C.prevents D.includes18.The passage is about ________.A.Chinese music B.Chinese painting C.Chinese culture D.Chinese history06There is a Chinese saying which means something like this: Your mother always asks you to wear warm clothes even when it’s not cold. This jokingly reflects the over-concern of your mother. Anyhow, Mother’s Day is around the corner. Today I’d like to share the origin of this festival with you on my blog.Every country has a holiday to honor mothers, motherhood, and their influence on society. The most common day for this celebration is the second Sunday in May. The idea to have a holiday just for celebrating mothers comes from many sources. Long ago, there were ancient events that included honoring women and mothers. However, it was the influence of women in the US that really set the stage for this holiday. The modern American holiday of Mother’s Day was first celebrated in 1908 for her mother in Grafton, West Virginia. Her campaign to make “Mother’s Day” a recognized holiday in the United States began in 1905, Ann Reeves Jarvis, died. Anna’s mother was a peace activist who had cared for wounded soldiers on both sides of the Civil War and created Mother’s Day Work Clubs to address public health issues. Anna was the first to fight for Mother’s Day becoming an official holiday. She finally succeeded in 1914.Celebrating Mother’s Day is just as varied as the date when it is held. In China, it is just starting to become more and more popular. Carnations(康乃馨)are a very popular Mother’sDay gift and the most sold flowers. Mother’s Day in Canada typically involves small celebrations and gift-giving to one’s mother, or other important female figures in one’s family. In Bangiadesh, the whole country centers around mothers. Specially themed TV shows, and gatherings are organized. In the old days in France, mothers of large families were given medals. Nowadays, flower arrangements, and handmade gifts are popular choices. So is giving mothers a day off to go to a spa or salon.Don’t forget to express your thanks to your mom on this Mother’s Day!19.When was Mother’s day first celebrated in modern America?A.In 1914.B.In 1905.C.In 1908.D.In 1909.20.What was Anna Reeves Jarvis like?A.generous and successful.B.serious and patient.C.clever and caring.D.peace-loving and warm-hearted.21.What does the underlined word “varied” mean in the third paragraph?A.same B.different C.popular D.important22.What can be inferred from this passage?A.People didn’t hold events to honor mothers in the past.B.Some mothers were presented medals in the old France.C.Anna celebrated the first Mother’s Day with her mom.D.The whole country celebrates Mother’s Day in China.23.Where can this passage be taken from?A.A textbook.B.A magazine.C.A website.D.A letter07The elderly residents(居民) in care homes in London are being given hens to look after to stop them feeling lonely.The project was dreamed up by a local charity(慈善组织) to reduce loneliness and improve elderly people’s well-being. It is also being used to help patients suffering dementia, a serious illness of the mind. Staff in care homes have reported a reduction in the use of medicine where hens are in use.Among those taking part in the project is 80-year-old Ruth Xavier. She said, “I used to keep hens when I was younger and had to prepare their breakfast each morning before I went to school.”“I like the project a lot. I am down there in my wheelchair in the morning letting the hens out and down there again at night to see they’ve gone to bed.”“It’s good to have a different focus. People have been bringing their children in to see the hens and residents come and sit outside to watch them. I’m enjoying the creative activities, and it feels great to have done something useful.”There are now 700 elderly people looking after hens in 20 care homes in the North East, and the charity has been given financial support to roll it out countrywide.Wendy Wilson, extra care manager at 60 Penfold Street, one of the first to embark on the project, said, “Residents really welcome the idea of the project and the creative sessions. We are looking forward to the benefits and fun the project can bring to people here.”Lynn Lewis, director of Notting Hill Pathways, said, “We are happy to be taking part in the project. It will really help connect our residents through a shared interest and creative activities.”24.What is the purpose of the project?A.To ensure harmony in care homes.B.To provide part-time jobs for the aged.C.To raise money for medical research.D.To give the elderly a sense of success.25.What do the underlined words “embark on” mean in paragraph 7?A.Improve.B.Oppose.C.Begin.D.Review.26.What can we learn about the project from the last two paragraphs?A.It is well received.B.It needs to be more creative.C.It is highly profitable.D.It takes ages to see the results.08Like most of us, I try to be mindful of food that goes to waste. The arugula(芝麻菜)was to make a nice green salad, rounding out a roast chicken dinner. But I ended up working late. Thenfriends called with a dinner invitation. I stuck the chicken in the freezer. But as days passed, the arugula went bad. Even worse, I had unthinkingly bought way too much; I could have made six salads with what I threw out.In a world where nearly 800 million people a year go hungry, “food waste goes against the moral grain,” as Elizabeth Royte writes in this month’s cover story. It’s jaw-dropping how much perfectly good food is thrown away—from “ugly”(but quite eatable)vegetables rejected by grocers to large amounts of uneaten dishes thrown into restaurant garbage cans.Producing food that no one eats wastes the water, fuel, and other resources used to grow it. That makes food waste an environmental problem. In fact, Royte writes, “if food waste were a country, it would be the third largest producer of greenhouse gases in the world.”If that’s hard to understand, let’s keep it as simple as the arugula at the back of my refrigerator. Mike Curtin sees my arugula story all the time—but for him, it’s more like 12 bones of donated strawberries nearing their last days. Curtin is CEO of DC Central Kitchen in Washington, D.C., which recovers food and turns it into healthy meals. Last year it recovered more than 807,500 pounds of food by taking donations and collecting blemished(有瑕疵的)produce that otherwise would have rotted in fields. And the strawberries? V olunteers will wash, cut, and freeze or dry them for use in meals down the road.Such methods seem obvious, yet so often we just don’t think. “Everyone can play a part in reducing waste, whether by not purchasing more food than necessary in your weekly shopping or by asking restaurants to not include the side dish you won’t eat,” Curtin says.27.What does the author want to show by telling the arugula story?A.We pay little attention to food waste.B.We waste food carelessly at times.C.We waste more vegetables than meat.D.We have good reasons for wasting food.28.What is a result of food waste according to the text?A.Moral decline.B.Environmental harm.C.Energy shortage.D.Worldwide hunger. 29.What does Curtin suggest people do?A.Buy only what is needed.B.Reduce food product.C.Go shopping once a week.D.Eat in restaurants less often.09Do you know how to get on well with people? Do you ever feel shy? What situation makes you feel shy? Do you sometimes feel that you don’t know how to interest people and have conversations with them? Do people find an excuse to leave you as soon as they can?Try listening! Here is an example of mine.One evening last week, I was sitting with Hannah, and she said to me, “You are a great mom!” And I said, “Why do you say that suddenly?” She said, “Well, although you are always busy, you always stop to listen to me.”Here is some advice about listening:Show the other person that you are listening.Look at them.Smile and nod quite often.Shake your head or raise your eyebrows if you don’t follow what they are saying.Don’t tap your foot because this will show impatience.Don’t look at your watch unless you really have to know the time. If you show the impatience, then the other person won’t make friends with you any more.A good listener has magic! A good listener can make people feel good, and is as important as a good talker at a party. But just listening is not enough. One should listen smartly by trying to find out what the other person would really like to communicate.30.Hannah thought her mother was great because ________.A.her mother always listened to her B.her mother was busyC.her mother got on well with others D.her mother was sitting with her31.When you are listening to others, you shouldn’t ________.A.look at your watch all the time B.look at their eyesC.smile and nod D.show your attitude32.If you tap your foot when listening to others, maybe you’ll ________.A.be a good listener B.lose their friendshipC.agree with them D.be a good friend33.What should be the best title of the passage?A.How to make friends.B.How to talk to people.C.How to be a good listener.D.How to know a person.10Globalization means that people, ideas, technology, money, services and many other things are moving between countries and changing the way people think and act.Not everyone thinks the same way about globalization. Some people think it is bad, and some people think it is good. Some believe that globalization helps rich people get richer and makes poor people poorer. These people say that globalization helps big companies likeCoca-Cola and McDonald’s destroy (破坏) local businesses. However, the people who think globalization is a good thing argue that globalization helps poorer people to become richer. They also think that it doesn’t destroy local cultures. These people also believe globalization helps prevent wars. This is because countries with economic (经济的) connections will try hard to keep good relationships so that their economies aren’t destroyed.Whether you think globalization is good or bad, it affects the world in two areas: jobs and cultures.Globalization has had a very strong influence on jobs all over the world. For some workers, such as engineers, lawyers and bankers, globalization has been a good development. These workers are able to successfully compete globally and have seen an increase in their pay. But for those who work in factories or in the service industry at hotels, shops and restaurants, it has not been good. Workers from poorer countries are trying to get these types of jobs. They will do the same job for less money. This lowers the pay for that job, so people get paid less to do it.Cultures have also been affected by globalization. Foods such as Japanese noodles, Indian curry and French cheeses have spread around the world. We can also see an increase in the use of Chinese characters (汉字) in tattoos (文身). Some people get these tattoos but they don’t really know what the characters mean. Globalization also influences the film industry. Most people have seen American movies. But because of globalization, Korean, Indian and Japanese movies have become more worldwide.No one knows the future of globalization. Most experts agree that it will continue to grow and have an increasingly greater influence on people’s lives in the future.34.Why do some people think globalization is good?A.Because they think globalization may change local cultures.B.Because they think globalization may help local business develop.C.Because they think globalization may make rich people become richer.D.Because they think globalization may help stop wars among countries.35.Which is true according to Paragraph 4?A.Engineers will get a low pay.B.People can get favourite jobs more easily.C.Globalization greatly influences people’s jobs.D.Workers from rich countries get paid less.36.Which is the advantage of globalization?A.It helps people in the world know Chinese characters very well.B.It makes people in the world go to different countries for movies easier.C.People in the world will own the same culture in the end.D.People in the world can enjoy foods from different countries.37.What can we learn from the passage?A.Globalization is sure to do good to people.B.Globalization will be limited in the future.C.Globalization may change people’s lives in the future.D.Globalization will be loved all over the world.参考答案1.A2.C3.D4.D【导语】本文主要介绍了一些城市出现电动踏板车后出现的一些问题。
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
中考英语阅读理解集练——说明文AReading books is a good hobby for all kinds of reasons. First, reading books is fun. You can always keep yourself happy if you like reading. This is especially useful when the weather is bad. It is a relaxing hobby, too. You can really become lost in a book. Next, you can read a book anywhere: in a car, in a waiting-room, on a plane or in bed. All you need is a book! Reading is a convenient hobby as it is easy to stop and then start again. Another good reason for reading books is that it is useful. If you read as a hobby you will get better and better at it. This makes you read faster and become easier at understanding what you read. If you read enough, you will probably find that your schoolwork becomes much better.Some people say that reading is out of date.This is not true. You can read on computers and, the more you read, thebetter your computer skills will be. Good readers aremost likely to be good writers, too. They are usually good at spelling as well,and have more things to write about. Reading books is a wonderful hobby. Why not start reading right now?【小题1】The passage mainly tells us______.A.the best place to read booksB. how to read booksC. why reading is a good hobby【小题2】What does the underlined word“convenient”mean in Chinese?A.复杂的B. 方便的C. 流行的【小题3】Which of the following is true?A.Reading books is bad for school work.B. Reading books helps you study better.【小题4】What will you be if you are a good reader according to the last paragraph?A. A writer.B. A worker.C. A doctor.【小题5】The passage suggests us______.A.not reading too muchB.reading right nowC.becoming a writerCBBABBReading is the key to school success and , like any skill, it takes practice. A child learns to walk by practicing until he no longer has to think abouthow to put one foot in front of the other. An excellent sportsman practices until he can play quickly, correctly and without thinking. Educators call it “automaticity (自动性)”.A child learns to read by sounding out the letters and finding the meaning of the words.With practice,he stumbles less and less,reading by the phrases(短语). With automaticity, he doesn’t have to think about the meaning of words, so he can give all his attention to the meaning of the text. It can begin as early as first grade. In a recent study of children in Illinois schools, Alan Rossman of Northwestern University found that automatic readers in the first grade not only read almost three times as fast as the others, but also got better results in exams.According to Rossman, the key to automaticity is the amount(数量) of time that a child spends reading ,not his IQ. Any child who spends at least 3.5 to 4 hours a week reading books, magazines or newspapers will probably reach automaticity.It can happen if a child turns off TV just one night for reading at home.You can test yourself by reading something new which is suitable for your level. If you read aloud with expression, with a sense of the meaning of the sentence, you probably are an automatic reader. If you read brokenly, one word at a time, without expression or meaning, you need more practice.【小题1】The sentence “Reading is the key to school success”means that reading___________.A.helps school develop fasterB.is the key to a successful schoolC.helps students go to a key schoolD.can improve students’learning results【小题2】Rossman tells that any child who_____________will probably be an automatic reader.A.turns off TV one night 4 weeksB.reads books by the word quicklyC.spends an hour reading every dayD.gets the same grades as others in exams【小题3】The underlined word “stumbles”in the passage means “_____________”in Chinese.A.结结巴巴地读B.全神贯注地读C.心不在焉地读D.声情并茂地读【小题4】The best title for the passage should be “______________________”. A.IQ Is the Key to the Automaticity B.TV Is Bad for Children’s ReadingC.Automaticity Depends on PracticeD.D.Automatic readers Will Be SuccessfulDCACCWe have always been interested in the moon.2000 years ago people already knew it moved around the earth and where it would bein the sky at different times of the year.At that time, everything about the moon was learned by watching it carefully in the sky. When scientists could use telescopes to study the moon more closely, their ideas began to change.They could see the moon wasmade of rocks.Most scientists thought moon rocks would be different from those on Earth.This was because they believed the moon had once been a planet that had been caught in the earth's gravity millions of years earlier.In 1969 moon rocks were finally brought to the earth and studied.Much to their surprise, scientists found that, except for water, the moon and the earth were made of the same things.Once again new ideas were needed for this new information.After years of study, most scientists now think that the moon was oncepart of Earth.They believe very early in its history, maybe 4 million years ago, something about the size of Mars hit Earth.This sent billions of rocks into space around our planet.These rocks slowly joined together and after many years became the moon.In the future, even though our ideas about the moon may change again, we will still be interested in it.【小题1】Now, we’re sure ________________A.Moon rocks are quite different from those on Earth.B.Moon was once a part of Earth.C.Moon moves around Earth and it’s the only satellite of Earth. D.Moon was once a planet caught in Earth’s gravity.【小题2】In 1969 there is a big event, that is __________. A.humans Found no water in Moon rocksB.scientists made out a modern spaceshipC.scientists invented an advanced telescopeD.humans left their footprints on Moon【小题3】What does the writer want to tell us in the passage? A.Why people are interested in the moon.B.How ideas about the moon have changed over time.C.Where the moon came from in the past.D.That people have finally learned the truth about the moon.【小题4】Before 1969 most scientists thought the moon was ________.A.part of the earth billions of years earlierB.older than the earthC.a planet caught by the earth's gravityD.made of the same things as the earth【小题5】From this passage we can learn that ________. A.scientists in the past were not cleverB.the earth was once part of the moonC.new information brings new ideasD.we now know everything about the moonCDBCCDThere are four seasons in China.March, April and May make thespring.June,July and August make the summer season.September, October and November make the autumn season.The restof months make the winter season.The Australia seasons are the oppositeof ours.When it’s spring in China, it isautumn in Australia.Australia is in the southof the earth.June, July and August are the winter months.The summer is in December, January and February.It’s very hot there,too.Near the North Polethere are two seasons.The winter nights are long.For more than two months you can’t see the sun, even at noon.The summer days are long.For more that two months, the sun never sets, and there’s no night.【小题1】_________make the winter season in China.A.October, November and December B.November, December and January C.December, January and February D.January, February and March【小题2】When it’s summer in China, it is___________in Australia. A.winter B.autumn C.spring D.summer【小题3】Near the North Pole there are two seasons: ______. A.spring and summer B.summer and winter C.summer and autumn D.spring and winter【小题4】Near the North Pole, there’s no night in summer for more than___months.A.one B.two C.three D.four【小题5】_________in winter near the North Pole.A.The days are longer than the nights B.The days are as long as the nights C.The days are shorter than the nights D.The nights are shorter than the daysCABBCENo matter where the dads and their children go, that location immediately becomes a tourist destination. This has become a pattern for Hunan TV’s reality show Where Are We Going, Dad? And last week the show was heading overseas for a special international episode. The entry has taken place in New Zealand, which was expected to become a popular travel destination for Chinese fans of the show. If you don’t know much about New Zealand but would like to explore it, check out our travel guide to see whatkinds of activities mightInterest you.Nature and wildlife encounterNew Zealand was the last country on Earth to be settled by humans. As such, it’s a paradise for exotic birds. You’re also able to watch dolphins and whales on boat tours.Possible itinerary (旅行指南)1.Auckland: fly in and visit Tiritiri Matangi conservation project (bellbirds spotting);2.Waipoua Forest: huge kauri trees;3.Kaikoura: whale watching by boat or air seal watching, hike the Kaikoura Peninsula Walkway, join a dolphin encounter tour;4.Wellington(Matiu/Somes Island): red-crowned parakeet, blue penguins, weta, skinks and tuatara; 5.Stewart Island: kiwi bird spotting; 6.Te Anau: takahe and kea; 7. Queenstown: fly to Auckland and finally ___43___. Landscape loverLandscape lovers may have heard that New Zealand is brimming with natural wonders like active volcanoes (火山),snowy mountaintops, glaciers perched near beaches and caves infested with glowworms. Indeed, you can’t see many of these wonders anywhere else in the world.Possible itinerary1.Auckland: fly in;2.Whangamata: beach resorts and The Coromandel Forest Park (short walks, mountain bike trails);3.Waitomo: underground caves and glowworm caverns;4.Rotorua: geothermal areas;5.Abel Tasman: golden sand beaches (taking water taxi, sea kayaking, hiking, and snorkeling);6.Fox Glacier and Franz Josef: biggest glaciers in thecountry (hiking and guided glacier walks); 7.Queenstown: crystal clear Lake Wakatipu (bungee jumping, sky diving, horse trekking and cycling);8. Milford Sound: fjord (boat cruises, sea kayaking, diving and flightseeing); 9.Christchurch: fly back.【小题1】New Zealand is ____ for Chinese fans after the show Where Are We Going, Dad?A.more beautiful B.more famous C.more popular D.cleaner 【小题2】Which is the best expression to fill in the blank (空白处) in the passage?A.have dinner B.fly back C.go sightseeing D.ride horses【小题3】How is the passage organized? (Par = Paragraph)A.Par 1→Pars2~4→Par 5 ~9B.Pars 1~3→Par 4 ~7 →Pars8~9C.Par 1→Pars2~5→Pars6~9D.Pars 1~3→Pars3~4→Par 5 ~ 9【小题4】From the passage, we know that New Zealand is a travel destination for ______.A.landscape lovers B.nature loversB.wildlife lovers D.different kinds of travel loverCBCDFBooks which give instructions on how to do things are very popular in the United States today. Thousands of these “How to”books are available; in fact, there are about four thousand books with titles that begin with the words "How to". One book may tell you how to earn more money, another may tell you how to save or spend it, and another may explain how to give your money away. Many “How to”books give advice on careers. They tell you how to choose a career and how to succeed at it. If you fail, however, you can buy a book called "How to Turn Failure into Success". If you would like to become very rich, you can buy the book "How to Make a Million". If you never make any money at all, you may need a book called "How to Live on Nothing?"One of the most popular types of books is one that helps you with personalproblems. If you want to have a better love of life, you can read "How toSucceed at Love Every Minute of Your Life?". If you are tired of books onhappiness, you may prefer a book called "How to Make Yourself miserable?". Many of these books help people use their time better. Some people wantbooks which will give them useful information about sports, hobbies, andtravel.Other people use their free time to make repairs and improvements on theirhomes. They prefer books which give step by step instruction on how torepair things like plumbing (卫生管道工程) and electrical wiring, or on how to redecorate (重新装饰) or enlarge a house.Why have "How to" books become so popular? Probably because lifehas become so complex. Today people have far more free time to use, more choices to make, and more problems to solve. "How to" books help people deal with modem life.【小题1】“How to”books are welcomed in the United States today because___________.A.these books are cheapB.Americans love the writers of these booksC.the readers can get them without paying anythingD.these books can help the Americans deal with their problems in modern life【小题2】These “How to”books are written to__________.A.tell people to love their life B.earn money C.give people some good advice on how to D.say something about America【小题3】Before someone wants to find a good job, he . A.buy a book on "How to Make a Million?B.read a book on how to choose a careerC.beg bosses or managers for itD.use his free time to look for it【小题4】E.If people will not succeed in what he is doing,a book called___________ can give help.A.“How to”Turn Failure into SuccessB.“How to”Make a MillionC.“How to”Succeed at Love Every Minute of Your Life D.“How to”Make Yourself Miserable【小题5】Which headline of the following is the best for this passage?A.“How to”Books in America.B.“How to”Books Are Ordinary in America.C.Thousands of “How to”Books.D.Books with Title That Begin with the Words “How to”. DCBAAGFor some people,music is no fun at all.About4%of the population is what scientists call “amusic”.People who are amusic are born without the ability to enjoy musical notes. Amusic people often cannot tell the differences between two songs.As a result, songs sound like noise to an amusic. Many amuics compare the sound of music to pieces of metal hitting each other. Life can be hard for amusics.In fact,most people cannot understand what it feel like be amusic. Just going to a restaurant or a shopping center can be uncomfortable or even painful. That is why many amusics have to stay away from places where there is music. However, this can result in social loneliness. “I used to hate parties,”says Margaret, a seventy-year-old woman who only recently discovered that she was amusic.By studying people like Margaret, scientists are finally learning how to identify(辨别)this unusual condition.Scientists say that the brains of amusics are different for those of people who can enjoy music. The difference is complex(复杂的), and it is not connected with poor hearing. Amusics can understand other non-musical sounds well.They also have no problems understanding common speech. Scientists compare amusics to people who just can’t see certain colors.Many amusics are happy when their condition is finally diagnosed(诊断). For years, Margaret felt embarrassed about her problem music. Now she knows that she is not alone. That makes it easier for her to explain. “When people invite me to a concert, I just say ”No, thanks. I’m amusic.’”says Margret.【小题1】Amusics are the people who _________.A.like music B.have poor listening C.don’t like music D.are born unable to enjoy music【小题2】Life is hard for amusics mainly because _________. A.music seems noise for them. B.people don’t understand amusics C.amusics try to stay at places full of music D.amusics hate parties, restaurants or shopping center.【小题3】Scientists identify amusics by _________.A.studying different kinds of music B.going to parties regularly C.studying amusic people D.comparing music to colors【小题4】What causes amusics different from most people according to scientists?A.Their brains. B.Their poor hearing. C.Their lack of colors.D.Their problems with speech.【小题5】What is the main idea of the passage? A.Amusics’strange behaviors.B.Musical ability.C.Some people’s inability to enjoy music. D.Identification and treatment of amusic.DBCAC。