小学英语阅读理解讲解及习题
小学生英语阅读理解--20篇含答案

课外阅读理解1、阅读故事,并根据故事的内容回答下列问题。
Long ,long ago , the wind and the sun had a quarrel (争吵).The wind said he was stronger than the sun and the sun said he was stronger than the wind .Soon a man came along the road ."See that man ,I can make hom take off him coat ."said the wind .But the sun said " No , you can't , but last they both said ,"Let's try ."The wind said lie would try first .He blew and blew . The weather became cold . The man said ," It is very cold ."So he didn't take off his coat . At last the wind was tried and he said :"I can't make the man take off his coat ".Then the sun tried . He shone hotter and hotter ." It is warm now ",said the man ," I must take off my coat ." Then he takes off his coat ." See ! I 'm stronger than you ."said the sun to the wind .1.Who had a quarrel one day ?_____________________________________________________________________ 2.Did the wind think he was stronger than the sun ?_____________________________________________________________________ 3.Did the weather became colder when the wind blew and blew ?_____________________________________________________________________ 4.What did the sun do to the man ?_____________________________________________________________________ 5.Who could make the man take off his coat ,the wind or the sun ?_____________________________________________________________________ 2、根据日记内容,用所给词的适当形式填空,并回答问题。
【英语】小学六年级英语阅读理解专项习题及答案详细解析

【英语】小学六年级英语阅读理解专项习题及答案详细解析一、阅读理解1.阅读理解漫画阅读。
阅读对话,选择正确的答案。
(1)The students are at the .A. parkB. zooC. library(2)The elephant is heavier than theA. monkeyB. pandaC. tiger(3)Jack is and than the monkey.A. taller;strongerB. shorter;smallerC. smaller ;bigger【答案】(1)B(2)C(3)A【解析】【分析】这是参观动物园的对话.(1)根据谈话内容可知学生们在动物园. 故答案为: B.(2)根据对话it's much heavier than the tiger. 可知大象比老虎强壮.(3)根据对话And you are stronger. 和 I' taller than it. 可知是比后者又强壮又高. 故答案为: taller; stronger.【点评】这是阅读理解题, 首先仔细阅读短文, 注意细节理解, 然后根据问题找到相应的句子,得出答案.2.阅读理解阅读理解It's a sunny morning. It's warm but not hot. Jack sees an old man with a black umbrella walking on the street.Jack is very curious (好奇的). So he asks the old man, "Hello. Would you tell me why you bring the umbrella?" The old man answers, "My legs are not strong. If I carry a walking stick, people will say, 'How poor the man is!' I don't like this. So I carry an umbrella to help me. When people see I'm walking with an umbrella in a fine day, they will only say, ‘How foolish the man is!' "(1)The weather is ________ that morning.A. snowB. windyC. warm(2)Jack sees an old man with ________.A. a red coatB. a black umbrellaC. a black coat(3)The old man's legs are ________.A. strongB. weakC. long(4)The old man carries an umbrella to ________.A. help himselfB. avoid the rainC. play with(5)Is the old man foolish?A. Yes, he is.B. No, he isn't.C. He can walk.【答案】(1)C(2)B(3)B(4)A(5)B【考点】阅读理解【解析】【分析】这是一篇讲述一位老人带伞的故事。
新版小学五年级下册英语阅读理解专项习题含答案解析

新版小学五年级下册英语阅读理解专项习题含答案解析一、阅读理解1.阅读理解阅读短文,判断正误Many years ago, life was very different. There weren't any buses. We walked to work. We lived in a small house. We didn't have any televisions or telephones. We didn't have enough food. We didn't have new clothes. Now there are lots of buses and cars. We go to work by car. We have big new televisions. We watch TV every day. Everyone has a telephone. We wear new clothes. We are very happy now.(1)There were lots of buses many years ago.(2)We lived in a small house many years ago.(3)There weren't enough food many years ago.(4)Now we walk to work.(5)We are not very happy now.【答案】(1)0(2)1(3)1(4)0(5)0【解析】【分析】大意:短文讲述了许多年前与现在的生活是非常不同的。
(1)句意:很多年前有很多公共汽车。
根据Many years ago, life was very different. There weren't any buses. 可知很多年前没有很多公共汽车,故答案为错误。
小学五年级下册英语阅读理解专项习题含答案解析

小学五年级下册英语阅读理解专项习题含答案解析一、阅读理解1.阅读理解阅读判断。
Last summer I went to Qingdao with my parents.Qingdao is in the east of China.The weather was warm there. I swam in the sea every day.We ate lots of fish.I bought many presents for my friends too.We had a lovely time there.(1)I went to Qingdao with my parents.(2)Qingdao is in the west of China.(3)I swam in the sea every day.(4)We ate lots of fruit .(5)I had a lovely time there.【答案】(1)1(2)0(3)1(4)0(5)1【解析】【分析】大意:介绍主人公一家人去年暑假去青岛度假。
(1)根据Last summer I went to Qingdao with my parents可知主人公的确和父母一起去的青岛。
与题干信息符合。
故选正确。
(2)根据Qingdao is in the east of China可知青岛在中国的东部,与题干信息west西部不符。
故选错误。
(3)根据 I swam in the sea every day.可知主人公的确每天都游泳。
与题干信息符合。
故选正确。
(4)根据We ate lots of fish.可知主人公一家人吃了很多鱼肉,与题干信息fruit水果不符。
故选错误。
(5)根据We had a lovely time there.我们在那里玩得很开心可知,与题干信息符合。
故选正确。
【点评】考查阅读理解。
首先通读全文,理解大意。
人教pep小学五年级下册英语阅读理解专项习题含答案解析

人教pep小学五年级下册英语阅读理解专项习题含答案解析一、阅读理解1.阅读理解根据短文内容判断对错。
Jill is going to a new school. He is very excited.(兴奋的)And his friend, Tony, is going to middle school,(中学)too. They are going to write email to each other. Tony is going to study Chinese, math and physics. But Jill is going to study English, art and science. Jill's house is far from the school. So he is going to school by bus. Tony is going to walk to school.(1)Jill is Tony's brother.(2)Jill is going to be a middle school student.(3)Jill is very excited to go to a new school.(4)Tony is going to study Chinese, math and physics.(5)Tony is going to school by bus because his house is far from the school.【答案】(1)0(2)1(3)1(4)1(5)0【解析】【分析】大意:短文讲述了吉尔和他的朋友托尼上中学了,他们打算学习不同的学科,吉尔乘公共汽车去上学,托尼打算步行去学校。
(1)句意:吉尔是托尼的弟弟。
根据 And his friend, Tony, is going to middle school,too. 可知吉尔是托尼的朋友,故答案为错误。
【英语】小学六年级上册英语阅读理解及答案(1)解析

【英语】小学六年级上册英语阅读理解及答案(1)解析一、阅读理解1.阅读理解根据短文内容判断下列各句的正误It's a snowy day in winter. Sarah feels cold and she can't get up. Her father asks, "What's wrong?" "Dad, I think I am ill. What should I do?" Sarah says. Her father is so worried about her, "You should see a doctor. Let's go to the hospital now." "OK. Don't worry. I will get well soon. And I will do more exercise to keep healthy." Sarah says.(1)It's a snowy day in spring.(2)Sarah feels cold and she thinks she is ill.(3)Sarah's mother takes care of (照顾) her.(4)Sarah should see a doctor and she will do more exercise to keep healthy.【答案】(1)0(2)1(3)0(4)1【解析】【分析】大意:短文讲述了冬天一个下雪天,莎拉觉得冷她起不来了,她病了,她父亲担心她说去看医生,她认为会做更多的运动来保持健康。
(1)句意:在春天一个下雪天。
根据It's a snowy day in winter. 可知在冬天一个下雪天。
故答案为错误。
五年级下册英语阅读理解含答案解析
五年级下册英语阅读理解含答案解析一、阅读理解1.阅读理解根据短文内容判断句子正误。
I'm John. Jack is my friend. He can play football well. It is winter now. I like making a snowman with him. I can make a snowman well. Kenny is my little sister .She is watching TV with mum in the warm room. I say to Kenny, "Kenny, let's make a snowman outside." Kenny says, "No, I can't make a snowman. I like watching TV in the room with mum."(1)Jack is John's brother.(2)Jack can make a snowman well.(3)John likes watching TV in the room.(4)Kenny can't make a snowman.(5)Kenny is John's sister.【答案】(1)0(2)0(3)0(4)1(5)1【解析】【分析】大意:短文讲述了约翰,他的朋友杰克和约翰的妹妹。
(1)句意:杰克是约翰的兄弟。
根据 I'm John. Jack is my friend. 可知杰克是约翰的朋友,故答案为错误。
(2)句意:杰克能很好地堆雪人。
根据I can make a snowman well. 可知约翰很会堆雪人,故答案为错误。
(3)句意:约翰喜欢在房间里看电视。
根据 I like watching TV in the room with mum. 可知肯尼喜欢在房间里看电视,故答案为错误。
【英语】小学五年级下册英语阅读理解练习题含答案解析
【英语】小学五年级下册英语阅读理解练习题含答案解析一、阅读理解1.阅读理解阅读理解A French student goes to London for his holiday. He knows a little English, but he can't speak very well.One day he goes to a restaurant. He wants to have some eggs, but he can't remember the English word for "egg". He looks around and sees a picture of hen. He shows the picture to the waiter. "What do you call her children?" he asks. "Chicks, sir." "And what do you call chicks before they're born." "Eggs, sir." "Very well," says the French student. "Bring me two eggs and a cup of milk."根据短文内容,选择正确答案。
(1)The French student knows ________ English.A. a littleB. muchC. a lot of(2)In the restaurant, the French student wants to have ________.A. some hensB. some eggsC. some chicks(3)He shows ________ to the waiter.A. a pictureB. a chickC. a dog(4)What does the student order at last (最后)?A. Two chickens.B. Two eggs and a cup of milk.C. Two eggs and a cup of coffee【答案】(1)A(2)B(3)A(4)B【解析】【分析】大意:短文讲述了一个懂一点英语的法国学生去伦敦度假,在餐厅点菜的故事。
【英语】小升初小学英语阅读理解详细讲解与练习+专项训练练习题(含答案解析)
部编小升初小学英语阅读理解详细讲解与练习一、阅读信息文中找。
小学阶段的阅读试题答案,基本都能在所给的阅读文中找到所需信息。
学生只需带着问题或关键词以寻读的方式,快速在文章中寻找所需信息,切记不可任凭自己的想象,随心所欲的回答。
如本班有位同学在做一道阅读填空:Tim and his friend in the sea.没有通过寻找关键词,在文章中寻找的方式,而是根据自己的猜测写出play.二、寻找信息的顺序性。
一篇阅读文章之后的若干试题,通常依据自上而下的顺序出题。
(当然也有个别例外)第一道题所需信息通常在文中的首段,学生只需在文章的第一部分寻找,第二题的信息,则无需从文章的开始浏览,只要从第一个信息之后寻读即可,后面的题依次往下寻找。
最后一道题的信息,基本在文章的末段。
了解了寻找信息的顺序性,学生无需花费较多的时间一遍又一遍通读全文,增加信息量,干扰阅读理解,影响做题速度。
三、如何快速寻找所需信息在那到一篇阅读试题时,大部分学生首先会不自觉地通读全文,甚至因思考文中的生词而花费较多的时间,然后再回到试题时,头脑中关于文章的信息已所剩无几。
正确的方法是,首先仔细阅读试题,圈出试题中的关键词。
如何识别关键词,需要老师在平时的阅读教学中指导、判断。
比如:am, is, are , do, did, can, to, of 等虚词通常不可能是关键词,而名词、动词、副词通常为关键词。
填空试题:We kites and butterflies in spring. 在看到这道题时,首先引导学生猜测并分析关键词,有同学找出kites, butterflies, spring三个关键词。
到底哪个能够更好地帮助我们快速找到所需信息呢?比较这三个单词,单词kites, butterflies之前是所缺信息,一般不可能是首选单词,这时可以快速浏览后面的试题,会发现第二题有单词summer,第三题有单词autumn,第四题有单词winter,这几个单词帮助我们确定spring是第一关键词,而且后面三道题的第一关键词依次是summer,autumn and winter.根据此信息,仔细阅读每段的首句,快速确定与spring有关的段落,其他段落不必阅读。
六年级小学英语阅读理解详细讲解与练习+练习题(答案解析)
部编六年级小学英语阅读理解详细讲解与练习一、阅读信息文中找。
小学阶段的阅读试题答案,基本都能在所给的阅读文中找到所需信息。
学生只需带着问题或关键词以寻读的方式,快速在文章中寻找所需信息,切记不可任凭自己的想象,随心所欲的回答。
如本班有位同学在做一道阅读填空:Tim and his friend in the sea.没有通过寻找关键词,在文章中寻找的方式,而是根据自己的猜测写出play.二、寻找信息的顺序性。
一篇阅读文章之后的若干试题,通常依据自上而下的顺序出题。
(当然也有个别例外)第一道题所需信息通常在文中的首段,学生只需在文章的第一部分寻找,第二题的信息,则无需从文章的开始浏览,只要从第一个信息之后寻读即可,后面的题依次往下寻找。
最后一道题的信息,基本在文章的末段。
了解了寻找信息的顺序性,学生无需花费较多的时间一遍又一遍通读全文,增加信息量,干扰阅读理解,影响做题速度。
三、如何快速寻找所需信息在那到一篇阅读试题时,大部分学生首先会不自觉地通读全文,甚至因思考文中的生词而花费较多的时间,然后再回到试题时,头脑中关于文章的信息已所剩无几。
正确的方法是,首先仔细阅读试题,圈出试题中的关键词。
如何识别关键词,需要老师在平时的阅读教学中指导、判断。
比如:am, is, are , do, did, can, to, of 等虚词通常不可能是关键词,而名词、动词、副词通常为关键词。
填空试题:We kites and butterflies in spring. 在看到这道题时,首先引导学生猜测并分析关键词,有同学找出kites, butterflies, spring三个关键词。
到底哪个能够更好地帮助我们快速找到所需信息呢?比较这三个单词,单词kites, butterflies之前是所缺信息,一般不可能是首选单词,这时可以快速浏览后面的试题,会发现第二题有单词summer,第三题有单词autumn,第四题有单词winter,这几个单词帮助我们确定spring是第一关键词,而且后面三道题的第一关键词依次是summer,autumn and winter.根据此信息,仔细阅读每段的首句,快速确定与spring有关的段落,其他段落不必阅读。
- 1、下载文档前请自行甄别文档内容的完整性,平台不提供额外的编辑、内容补充、找答案等附加服务。
- 2、"仅部分预览"的文档,不可在线预览部分如存在完整性等问题,可反馈申请退款(可完整预览的文档不适用该条件!)。
- 3、如文档侵犯您的权益,请联系客服反馈,我们会尽快为您处理(人工客服工作时间:9:00-18:30)。
阅读理解及解题方法上节课回顾:就划线部分提问:1.Jennifer has a pair of earrings(耳环).2.The flowers are in the flower pot(花盆).3.The monkey sleeps at night.转化成一般疑问句:4. Mrs. Li and Kitty watch television at night.5. I can finish my homework by myself.6. I have some good friends.7. They cleaned their rooms and finished their homework yesterday.阅读理解是英语教学的核心内容之一,也是英语教学中的一个难点。
阅读理解主要是考查学生综合运用所学语言知识的能力,包括阅读能力,理解能力,归纳概括能力,逻辑推理能力以及对材料的评估能力等。
一、培养正确的阅读方法。
(1)在答题前通读两遍原文,第一遍可以快速阅读,初步把握内容,了解大意;第二遍细读,抓住主要内容和细节,标出关键词语,也可以先浏览题目和答案,明确要求后再看文章,然后选择答案。
这样不但节省时间,提高速度,而且可以抓住重点,有的放矢。
基于学生语法知识很差,我通常建议学生带着问题找答案。
(2)在阅读中不要花太多的时间去推敲某一个单词,词组或句子的意义,有些生词不影响阅读理解原文的内容,而有些与试题关系密切的生词则可以根据上下文所提供的暗示或线索去推敲,在快速阅读中猜测词义。
(3)在理解文章内容的基础上进行分析、对比、归纳,通过逻辑思维做出合理的判断。
(4)重读短文,检查答案。
做完后,回头再读一遍短文,检查答案,看看答案和上下文内容是否一致,有无矛盾之处,避免因为疏忽或误解而出错。
二、小学英语阅读答题技巧1.先看问题,再读原文先看问题,带着问题去原文里找答案,这样比较有目的性。
现在问题的形式也比较灵活,有单选,有判断正误。
先了解问题具体是哪种形式,在阅读原文的时候才更有针对性寻找答案。
小学阶段的阅读理解相对来说还是比较简单的,很多问题可以在原文里直接找到答案,当然这主要是针对单选和判断来说的。
先读问题,在阅读原文的时候有的问题一下子就出来了,节约了很多时间。
2.二、通读全文,抓住重点在阅读原文的时候一定不要一句一句的看,一句一句的理解,这样做会影响对整篇文章的理解和认识。
如果遇上生词,先不要管它,略过生词继续通读全文。
读完一遍能够大概明白文章讲了一件什么事。
在阅读的过程中还要注意抓住重点,即出现了哪些人物,提到了什么时间,说到了哪个地点,发生了什么事情,这些关键词最好能用笔在原文中做个记号,因为后面的问题一般都和这些关键词相关。
3.大胆猜词,掌握意思说阅读理解题难很大程度上是因为句子中有些单词不知道是什么意思,这在理解文章意思的时候就会加大难度。
但是我们可以通过猜测单词的意思对通篇文章进行理解,可以根据上下文的意思进行猜测,还可以根据单词的构成进行猜测,比如说我们知道happy是“高兴的”,那么unhappy 就是“不高兴的”。
当然这就需要学生在平时注意单词的构成。
4.反复阅读,深刻理解做阅读理解题一般需要读两到三遍,这样对理解全文是非常有帮助的。
第一次阅读把那些能够直接找出答案的题做出来,第二遍阅读就要明白原文具体说了一件什么事情,面白了这个时候对后面一些需要理解能回答的问题这时候就可以解决了。
第三遍通读全文,对所做出的答案再确认一遍。
习题:阅读理解(一)There are forty-two students in our class . There are also two American boys . They are Jack and Mike . They are our good friends . They like watching TV ,but they don’t like playing basket-ball .They often go to school by bike . And I often go to school on foot . There is one English girl in our class . Her name is Lucy . She likes playing basketball and she also likes swimming . She usually does her homework in the evening . She often watches TV on Saturday afternoons . She is my good friend . All of the Chinese students are Yong Pioneers .根据短文内容,判断正(T)误(F)。
( ) 1. There are thirty-nine Chinese students in our class .( ) 2. There are two American girls and one English boy in our class .( ) 3. Jack and Mike are our good friends .( ) 4. Jack and Mike like playing basketball .( ) 5. Lucy often does her homework on Saturday afternoons .阅读理解(二)A little boy, Tommy, is walking home by moonlight (月光) .He feels another little boy is coming behind him. The boy stops a minute to listen,looks here and there, and then he says to himself: ―Tommy, run quickly.‖ He runs quickly and gets to Mr. Green’s garden. He still(仍然)feels a boy is running after him. Tommy runs home quickly. He goes in and closes the door. He turns on the light. He looks out of the window and doesn’t see anybody. But be knows that the little boy always comes back after him when he goes out in the evening by moonlight. Can you guess what is it? It’s a shadow.( ) 1. The little boy thinks ______________.A. there is another boy behind him all the timeB. there is a little thing behind him only at night by moonlightC. no one coming with him at night( ) 2. The little thing comes out when _____________.A. It is dark and there is light.B. There is a boy coming at night.C. It is dark at night.( ) 3. The little thing ____________.A. is angry with TommyB. hurts (伤害) Tommy at nightC. doesn’t hurt Tommy at all( )4. The Chinese meaning of the word ―Shadow is _____________.A. 保镖B. 影子C. 随从阅读理解(三)There are four people in the twins’ family .They are the twins , their father and their mother . The twins’ names are Lucy and Lily . They are fourteen . They are in the same class in the NO.1 Middle School . They are very good students . They not only work very hard but also sing very well . They want to join the music club . Lucy wants to play the piano . Lily can play the guitar .Their father , Mr King , is a teacher . He teaches English in a school near his home . Their mother , Mrs King ,is a teacher ,too .She teaches Chinese . Mr and Mrs King are in different schools . But they have the same hobby—play the guitar .根据短文内容,选择正确答案。
1. Mr King is a good _______ .A. DriverB. workerC. teacherD. farmer2. Lily can __________ .A. play the pianoB. draw horsesC. play the guitarD. play chess3. Mrs King is a ___________ .A. math teacherB. Chinese teacherC. English teacherD. doctor4. Their parents work __________ .A. in the same schoolB. in a different schoolC. English teacherD. in different school5. The twins are in the _______ Middle School .A. No.5B. No.1C. No.4D. No.2。